Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(3)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(1)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(2)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(2)
Autor
Gayet Mireille (1943- )
(1)
Kazimierczak Renata
(1)
Wasiak-Zys Grażyna
(1)
Wojciechowska-Dudek Beata
(1)
Świetlikowska Krystyna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Rośliny jadalne
(2)
Kucharstwo
(1)
Rośliny jadalne dzikie
(1)
Rośliny ozdobne
(1)
Surowce roślinne
(1)
Gatunek
Opracowanie
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Poradnik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(2)
Historia
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Słowo kluczowe
grzyby uprawne
(1)
kuchnia
(1)
kwiaty
(1)
owoce
(1)
przyprawy
(1)
rośliny kwiatowe jadalne
(1)
rośliny okopowe
(1)
rośliny zbożowe
(1)
warzywa
(1)
warzywa cebulowe
(1)
warzywa dyniowate
(1)
warzywa kapustne
(1)
warzywa korzeniowe
(1)
warzywa liściowe
(1)
warzywa psiankowate
(1)
warzywa rzepowate
(1)
warzywa strączkowe
(1)
warzywa wieloletnie
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Grand traité des fleurs comestibles : histoire et cuisine" 2018.
Indeks.
Sztuki stosowania kwiatów w kuchni nie traktuje się już jak wiedzy tajemnej. Kuchnia kwiatowa zadowala zmysły smaku i wzroku. Jest także interesująca ze względu na właściwości odżywcze. Kwiaty jadalne dostarczają witaminę C (ogórecznik, nasturcja, kwiat szczypiorku), witaminę D (nasturcja), witaminę A (kwiaty cukinii), witaminę E(róża, lawenda), potas (chryzantema, goździk), żelazo (ogórecznik), wapń (ketmia), fitozwiązki (nagietek, fiołek, mniszek lekarski, róża). Niezależnie od właściwości odżywczych kwiaty stosujemy głównie ze względu na ich piękno, świeżość i oryginalność - dla przyjemności. Gdy kwiaty pojawiają się na stole, wprowadzają element nowości, zaciekawienia i przekierowują uwagę biesiadników na siebie. Warto zatem choć trochę poznać historię kwiatów. Skąd pochodzą? Kiedy powstały i kto je przywiózł do naszego regionu? Do czego najpierw używano kwiatów? Jak je stosowano? Mireille Gayet - autorka wielu pozycji kulinarnych - koncentruje się na kwiatach jadalnych, tych najpopularniejszych, które można znaleźć w sklepach, a najlepiej uprawiać samodzielnie na balkonie, w ogrodzie lub zbierać w naturze. Proponuje około 300 nowych przepisów zarówno z poszczególnych kwiatów, jak i uniwersalnych na aromatyzowane sery, masła i miody, kiszonki z kwiatów, octy i oleje, wielokolorowe sałatki, przyprawy, kostki lodu z kwiatami, cukry kwiatowe, kwiaty krystalizowane, naleśniki oraz rozkosznie pachnące kremy, sosy czy zupy. Bardzo inspirujące są przepisy na herbatki wielokwiatowe, napoje, syropy, wina z bąbelkami i bez oraz nalewki i likiery. To szczególna pozycja, odsłaniająca rąbka tajemnicy o historii i wędrówkach roślin, wprowadzająca w tajniki kuchni kwiatowej oraz zachęcająca do eksperymentów kulinarnych, co z pewnością przysporzy wiele przyjemności zarówno smakowych, jak i estetycznych zarówno gospodarzom, jak i ich gościom.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18135.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19982.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19981.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Celem niniejszego opracowania jest podanie charakterystyki ważniejszych surowców roślinnych, ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości użytkowej, niezbędnej przy poznawaniu i ocenie przydatności żywieniowej surowców roślinnych przez studentów, w ramach przedmiotu "surowce spożywcze". Opracowanie obejmuje siedem grup surowców roślinnych: warzywa, rośliny okopowe, rośliny zbożowe, owoce krajowe, owoce egzotyczne, przyprawy i grzyby uprawne. Omawiając grupy surowców, uwzględniono część wprowadzającą i część dotyczącą poszczególnych gatunków. W części wprowadzającej podano krótką charakterystykę grupy, w tym: wykaz gatunków i ich przynależność do rodzin botanicznych, wartość odżywczą i znaczenie gospodarcze. W części dotyczącej poszczególnych gatunków uwzględniono: budowę części użytkowej, wartość odżywczą, wykaz wybranych odmian, polecanych głównie do uprawy polowej, aktualnie wpisanych do Krajowego Rejestru w Polsce i zamieszczonych na Liście odmian roślin rolniczych i warzywnych oraz na Liście odmian roślin sadowniczych (CO BORU, 2005), ich charakterystykę i przydatność użytkową, w tym: spożycie bezpośrednie, przetwórstwo i przechowywanie. Ocenę poszczególnych gatunków surowców roślinnych oparto na metodzie organoleptycznej. Wymagania jakościowe dla poszczególnych gatunków surowców roślin nych przeznaczonych do obrotu przedstawiono zgodnie z aktualnymi dokumentami normalizacyjnymi. Opracowanie jest przeznaczone dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz Międzywydziałowego Studium Towaroznawstwa SGGW, ale może być również pomocne dla uczniów techników o specjalności żywieniowo-gastronom icznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19068.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19067.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej