Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(22)
Forma i typ
Książki
(22)
Publikacje naukowe
(4)
Dostępność
tylko na miejscu
(22)
dostępne
(17)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(7)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(10)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(22)
Autor
Matyjaszczyk Ewa
(2)
Bańkowska Katarzyna (ekonomia)
(1)
Bisaga Anna
(1)
Blair Robert
(1)
Bojarszczuk Jolanta
(1)
Błażej Janina
(1)
Chauhan Bhagirath Singh
(1)
Drygas Mirosław
(1)
Feledyn-Szewczyk Beata
(1)
Golinowska Maria (1948-2015)
(1)
Harasim Adam
(1)
Harasim Elżbieta
(1)
Hoffman-Krull Kai
(1)
Holzer Sepp (1942- )
(1)
Jabran Khawar
(1)
Jończyk Krzysztof
(1)
Kociszewski Karol
(1)
Kowalska Jolanta (rolnictwo)
(1)
Krasowicz Stanisław
(1)
Księżak Jerzy (1958- )
(1)
Kwiatkowski Cezary (1967- )
(1)
Madej Andrzej (agronomia)
(1)
Majewski Edward (1948- )
(1)
Malczyk Tomasz
(1)
Matyka Mariusz
(1)
Mefferd Andrew
(1)
Nurzyńska Iwona
(1)
Rutkowska Agnieszka (agronomia)
(1)
Skowrońska Emilia
(1)
Smoluk-Sikorska Joanna
(1)
Sobczyk Wiktoria
(1)
Sobierajewska Jolanta
(1)
Sokołowska Stanisława
(1)
Stalenga Jarosław
(1)
Tratwal Anna
(1)
Tyburski Józef
(1)
Walczak Felicyta
(1)
Woś Augustyn
(1)
Wrzaszcz Wioletta
(1)
Węglarzy Karol
(1)
Zegar Józef Stanisław
(1)
Zegar Józef Stanisław (1940- )
(1)
Zieliński Marek (rolnictwo)
(1)
Żakowska-Biemans Sylwia
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(14)
2000 - 2009
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(19)
Dystrykt Kolumbii (USA)
(1)
Anglia
(1)
Nowy Jork (stan) (USA)
(1)
Język
polski
(19)
angielski
(3)
Odbiorca
Rolnicy
(1)
Temat
Rolnictwo ekologiczne
(12)
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
(10)
EKOROZWÓJ
(3)
GOSPODARSTWO ROLNE
(3)
ROLNICTWO
(3)
Gospodarstwo rolne
(2)
Rolnictwo
(2)
Rośliny
(2)
WSPÓLNA POLITYKA ROLNA UE
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Chwasty
(1)
FUNDUSZE STRUKTURALNE UE
(1)
Handel
(1)
Integrowana ochrona roślin
(1)
Jakość żywności
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
(1)
POLSKA
(1)
Pestycydy
(1)
Produkcja rolnicza
(1)
Produkcja żywności
(1)
Rozwój zrównoważony
(1)
UNIA EUROPEJSKA
(1)
Uprawa roślin
(1)
Wspólna Polityka Rolna UE
(1)
Zwierzęta gospodarskie
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Gatunek
Opracowanie
(2)
Raport z badań
(2)
Monografia
(1)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
PORADNIKI
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(11)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Słowo kluczowe
rolnictwo ekologiczne
(14)
rolnictwo
(8)
gospodarstwo ekologiczne
(4)
Wspólna Polityka Rolna
(3)
ochrona roślin
(3)
rozwój zrównoważony
(3)
żywność ekologiczna
(3)
agroturystyka
(2)
gospodarstwo rolne
(2)
obszary wiejskie
(2)
organic farming
(2)
produkcja roślinna
(2)
produkcja zwierzęca
(2)
rolnictwo industrialne
(2)
rolnictwo zrównoważone
(2)
wpływ na środowisko
(2)
Polska
(1)
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
(1)
agrofagi
(1)
agronomic control
(1)
animal feeding
(1)
bezpieczeństwo ekologiczne
(1)
bezpieczeństwo ekonomiczne
(1)
bezpieczeństwo żywności
(1)
bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
biological control
(1)
biotechnologia
(1)
choroby roślin
(1)
chwasty
(1)
edukacja ekologiczna
(1)
energia odnawialna
(1)
farmers
(1)
feeds
(1)
fundusze strukturalne
(1)
gleba
(1)
handel detaliczny
(1)
jakość żywności
(1)
konsument
(1)
kształtowanie terenu
(1)
kształtowanie środowiska
(1)
marketing
(1)
mechanical control
(1)
nasiennictwo
(1)
non-chemical control
(1)
ochrona środowiska
(1)
ogród
(1)
owoce
(1)
pastwiska
(1)
permakultura
(1)
polityka rolna
(1)
produkcja rolna
(1)
przedsiębiorczość
(1)
przetwórstwo
(1)
rolnictwo alternatywne
(1)
rozwój
(1)
rybactwo stawowe
(1)
sadownictwo
(1)
sady
(1)
strategia rozwoju
(1)
transformacja rolnictwa
(1)
uprawa roślin
(1)
weeds
(1)
wieś
(1)
zachwaszczenie
(1)
zagrożenia środowiskowe
(1)
łąki
(1)
żywność
(1)
22 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Istotą rolnictwa społecznie zrównoważonego jest takie działanie jednostek, które nie zagraża długookresowym interesom społeczności. Ta strategia może być skuteczna tylko wówczas, kiedy dobra i usługi środowiskowe otrzymają dostatecznie wysokie ceny rynkowe, które chronić je będą przed nadeksploatacją. Rolnictwo stanęło w obliczu nowych wyzwań i zagrożeń płynących ze strony globalizacji i integracji, nasilającego się problemu bezrobocia, zmian kulturowych i cywilizacyjnych. Głównym przedmiotem pracy jest analiza zagrożeń i szans, jakie ma rolnictwo polskie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B.449.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Includes bibliographical references and index.
The Organic No-Till Farming Revolution is the comprehensive farmer-developed roadmap showing how no-till lowers barriers to starting a small farm, reduces greenhouse gas emissions, increases efficiency and profitability, and promotes soil health. Farming without tilling has long been a goal of agriculture, yet tilling remains one of the most dominant paradigms; almost everyone does it. But tilling kills beneficial soil life, burns up organic matter, and releases carbon dioxide. If the ground could instead be prepared for planting without tilling, time and energy could be saved, soil organic matter increased, carbon sequestered, and dependence on machinery reduced.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21340.XVII.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozwój rolnictwa ekologicznego / Maria Golinowska. - Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013. - 126 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
(Monografie / Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ISSN 2083-5531 ; 160.)
Bibliografia strony 118-122.
Niniejsze opracowanie składa się z sześciu rozdziałów. W pierwszym scharakteryzowano rozwój rolnictwa ekologicznego na świecie z podziałem na kontynenty; za pomocą takich wskaźników jak powierzchnia upraw ekologicznych, liczba producentów ekologicznych, struktura powierzchni ekologicznej (grunty orne, grunty obsiane, uprawy trwałe, trwałe użytki zielone). Przeanalizowano strukturę powierzchni ekologicznej i zachodzące tu zmiany w latach 2004-2010. Rozdział drugi dotyczy ustawodawstwa z zakresu rolnictwa ekologicznego w Unii Europejskiej, a zwłaszcza w Polsce. W trzecim rozdziale omówiono wsparcie rolnictwa ekologicznego. Najważniejszym instrumentem, dzięki któremu dochodzi do zastosowania przez rolników zasad rolnictwa ekologicznego, jest Program Rozwoju Obszarów Wiejskich [PROWj, który w drugiej osi programu rolno-środowiskowego udziela wsparcia producentom ekologicznym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17574.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17573.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwy aut. na s. 253-254. Na książce wyłącznie błędny ISBN.
Bibliogr. przy niektórych rozdz.
Poradnik stara się objąć w całość ogromną liczbę informacji dotyczących rolnictwa ekologicznego. Oprócz wymagań prawnych i przepisów UE oraz informacji o płatnościach PROW 2007-2013, zawarto w nim praktyczne wskazówki dotyczące produkcji roślinnej i zwierzęcej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13151 [Magazyn 1], P.13149 [Magazyn 1], P.13152 [Magazyn 1], P.13147.XVII.5 [Magazyn 1], P.13153 [Magazyn 1], P.13150 [Magazyn 1] (6 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13148.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14266.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałąch
Rośliny uprawiane w gospodarstwach ekologicznych są narażone na niekorzystne oddziaływanie organizmów szkodliwych: chwastów, chorób i szkodników, podobnie jak roślin uprawiane w gospodarstwach konwencjonalnych. Występujące w przyrodzie mechanizmy samoregulacji sprzyjają ustabilizowaniu się pewnej równowagi na obszarach gdzie nie stosuje się środków chemicznych. Jednak mimo, tego straty plonu ponoszone w wyniku oddziaływania organizmów szkodliwych nie zawsze są możliwe do zaakceptowania przez rolników prowadzących gospodarstwa ekologiczne. Niniejsza monografia stanowi próbę całościowego podejścia do niezwykle złożonego problemu ochrony upraw ekologicznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18218.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 335-354.
Treść książki dotyczy relacji między rolnictwem i środowiskiem. Autorka przedstawiła analize rolniczych zagrożeń ekologicznych, opisała niekorzystne zmiany zachodzące w środowisku, podała przykłady pozytywnego oddziaływania agrosfery na stan środowiska, bioróznorodność i kształtowanie krajobrazu oraz podkresliła potrzebę permanentnej edukacji ekologicznej społeczeństwa wiejskiego. Analiza została uzupełniona przykładami działań prośrodowiskowych (na podstawie Wstępu).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13496.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14453.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Kompendium jest kompleksowym opracowaniem obejmującym nie tylko zasady produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwie ekologicznym, ale także przetwórstwo płodów rolnych, marketing oraz uwarunkowania prawne. Dużo uwagi poświęcono znaczeniu ekosystemów trawiastych i polnych w zachowaniu bioróżnorodności oraz wpływowi rolnictwa ekologicznego na środowisko przyrodnicze.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 14465.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18443.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18442.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 97-103.
W 2009 roku w Unii Europejskiej przyjęto nowe akty prawne dotyczące ochrony roślin, których celem jest ochrona zdrowia ludzi i środowiska przed ewentualnymi zagrożenia mi związanymi ze stosowaniem pestycydów. Zgodnie z podaną w nich definicją „integrowana ochrona roślin" oznacza staranne rozważenie wszystkich dostępnych metod ochrony roślin , a następnie przedsięwzięcie właściwych środków mających na celu zahamowanie rozwoju populacji organizmów szkodliwych oraz utrzymanie stosowania środków ochrony roślin i innych form interwencji na ekonomicznie i ekologicznie uzasadnionym poziomie, a także zmniejszenie lub zminimalizowanie zagrożenia dla zdrowia ludzi i dla środowiska. Zatem ogromne znaczenie mają badania naukowe, w wyniku których opracowuje się, modernizuje i udoskonala metody obserwacji agrofagów roślin uprawnych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17524 [Magazyn 1], P.17521 [Magazyn 1], P.17522 [Magazyn 1], P.17520 [Magazyn 1], P.17523 [Magazyn 1], P.17519 [Magazyn 1] (6 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18217.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18216.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka zawiera omówienie funkcjonowania systemu rolnictwa ekologicznego, wyjaśnia jego logikę, wskazuje na powiązania z przyrodą, ochroną środowiska, bioróżnorodnością, zdrowiem konsumentów. Dążąc do zachowania zwięzłej formy ograniczono się do podania przykładów, odstępując od omawiania wielu szczegółów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7593 [Magazyn 1], P.7592 [Magazyn 1], 7874.XVII.5 [Magazyn 1], P.7594 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7044.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7873.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sepp Holzer, znany jako „rolniczy buntownik”, opisuje w tej książce swoje doświadczenia zebrane w ciągu ponad 40 lat pracy w położonym w górach gospodarstwie Krameterhof, prowadzonym zgodnie z zasadami permakultury. Pojęcie permakultury wywodzi się od angielskiego wyrażenia permanent agriculture, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „trwałe i zrównoważone rolnictwo”. Chodzi o rolnictwo zgodne z naturą, którego podstawę stanowią naturalne cykle i ekosystemy. W swoim permakulturowej gospodarce Holzer uwzględnił zakładanie tarasów, zagonów podwyższonych i pagórkowych, ogrodów na wodzie, stawów, zbiorników do magazynowania próchnicy, agroturystyczne gospodarstwo leśne (wykorzystanie drzew i krzewów w rolnictwie), rybołówstwo, uprawę roślin wodnych, hodowlę zwierząt, uprawę roślinności alpejskiej i ziół leczniczych sadownictwo. Czytelnik znajdzie w tej książce praktyczne informacje dotyczące ekologicznego rolnictwa nie tylko w wymiarze makro, lecz także w mikrowymiarze, gdyż życie w zgodzie z naturą można prowadzić niezależnie od tego, czy zaczyna się na własnym polu, w przydomowym ogródku czy na parapecie okiennym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18137.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19988.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19987.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Includes bibliographical references.
Authored by renowned animal scientist Robert Blair, who has a peerless reputation in organic livestock nutrition, A Practical Guide to the Feeding of Organic Farm Animals aims to translate the science of feeding organic livestock and distil it into practical guidance for farmers and producers. The latest research is broken down into a practical approach to on-the-farm feeding, providing applied methodology backed up by scientific research. There is also advice on making the transition from conventional to organic farming systems regarding feeding. Sections cover poultry, pigs, cattle, sheep, and goats, including topics such as: the nutritional requirements of each species, identifying suitable ingredients and feeds, overviewing husbandry techniques and system approaches, providing advice on selecting suitable breeds, and advising on nutrition and its relationship to health with a preventative approach. The final section provides advice on organic nutritional regimes under integrated farming operations. This book is an ideal resource for the smallholder farmer, as well as traditional and aspiring organic livestock farmers.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21324.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Includes bibliographical references and index.
Non-Chemical Weed Control is the first book to present an overview of plant crop protection against non-food plants using non-chemical means. Plants growing wild--particularly unwanted plants found in cultivated ground to the exclusion of the desired crop--have been treated with herbicides and chemical treatments in the past. As concern over environmental, food and consumer safety increases, research has turned to alternatives, including the use of cover crops, thermal treatments and biotechnology to reduce and eliminate unwanted plants. This book provides insight into existing and emerging alternative crop protection methods and includes lessons learned from past methodologies. As crop production resources decline while consumer concerns over safety increase, the effective control of weeds is imperative to insure the maximum possible levels of soil, sunlight and nutrients reach the crop plants.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21336.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Literatura na stronach 187-202.
Celem pracy jest zarysowanie szkicu długookresowej strategii zrównoważonego rozwoju rolnictwa w Polsce. Szkic jest tu rozumiany jako przedstawienie kluczowych zagadnień, które trzeba uwzględniać, opracowując taką strategię. Przyjęto, bo to nie jest już kwestionowane, że kierunkiem rozwoju rolnictwa jest zrównoważenie. Kluczowe, tzn. takie, które leżą na ścieżce: „wizja – kierunek strategiczny – cele strategiczne – uwarunkowania – działania” i wyznaczają trajektorię rozwoju rolnictwa w dłuższym okresie. Chodzi o bloki (zagadnienia) schematu odnoszącego się do systemu zrównoważonego rozwoju rolnictwa, czynników otoczenia, czyli innych systemów i zaburzeń wpływających nań oraz problematyki sterowania nim.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20234.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22846.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 129-145.
W niniejszej książce podjęto próbę syntezy najważniejszych informacji dotyczących produkcji zdrowej i bezpiecznej żywności z uwzględnieniem realiów i możliwości organizacyjno-wytwórczych polskiego rolnictwa. Przyjęto hipotezę, że produkcja żywności w skali globalnej, z całkowitym wykluczeniem chemizacji rolnictwa, nie jest możliwa, zaś stosowanie agrochemikaliów w sposób przemyślany i rozsądny stanowi czynnik plonochronny, także w aspekcie jakości płodów rolnych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22047.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Nyski Festiwal Nauki. Zarządzanie wiedzą w regionie ; nr 1)
Zbiorowy tom pokonferencyjny konferencji pt. Zarządzanie wiedzą w rolnictwie, która odbyła się w 2010 r. w PWSZ w Nysie. Z uwagi na duże i trwające już wiele lat przeobrażenia związane z obszarami wiejskimi, następuje wyraźna potrzeba zmiany spojrzenia na zawód rolnika, a wręcz jego radykalnego przedefiniowania i dopasowania do obecnych i przyszłych realiów. Publikacja poświęcona jest określeniu możliwości wdrażania technologii innowacyjnych w obszarach wiejskich w ujęciu regionalnym, wojewódzkim, krajowym, a nawet międzynarodowym. Jednocześnie zdefiniuje sposoby realizacji polityki edukacyjnej, naukowo-badawczej i wdrożeniowej z polityką rolną.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11506.XIII.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 193-199
Przedstawienie wyników projektu badawczego jest ważnym, ale nie jedynym celem tej publikacji. Koncepcja "Trwałego Rozwoju", w Polsce częściej okrślana mianem "zrównoważony rozwój", a także w mniejszym zakresie "Trwałego Rolnictwa", stała się już przedmiotem licznych publikacji, zyskała nawet rangę ustawową. Wydaje się jednak, że wymaga dalszego upowszechniania celem podnoszenia społecznej świadomości w kwestii znaczenia wszelkich aspektów ludzkiej działalności w kształtowaniu długoterminowej "trwałości". Pierwszy rozdział książki został poświęcony przybliżeniu Czytelnikowi koncepcji "Trwałego Rozwoju" oraz "Trwałego Rolnictwa". Przedstawiono w nim definicje, a także różne poglądy na temat "trwałości". W drugim rozdziale dokonano przeglądu wskaźników trwałości odnoszących się do różnych obszarów Trwałego Rozwoju, jak i przestrzennych zakresów, jakich dotyczą. Przegląd ten z pewnością nie jest wyczerpujący, ale mnogość i różnorodność propozycji wskaźników trwałości dzisiaj zmusza już do selektywnego wyboru przy jakiejkolwiek próbie ich prezentacji. Trzecia część publikacji, na którą składa się kilka rozdziałów, została poświęcona przedstawieniu własnej koncepcji oszacowania syntetycznego wskaźnika trwałości dla gospodarstw rolniczych, reprezentujących różne systemy produkcji rolniczej. Omówione zostały w niej założenia metodyczne, scharakteryzowano zbiorowość gospodarstw poddanych badaniom, wreszcie przedstawiono wyniki obliczeń.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 7984 [Magazyn 2] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7129.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7983.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szanse i ograniczenia rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce / Joanna Smoluk-Sikorska. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Difin, 2021. - 136 stron : ilustracje ; 23 cm.
Bibliografia na stronach [126]-136.
Rolnictwo ekologiczne jest uznawane za jeden z podstawowych elementów zrównoważonego rozwoju i tym samym za jeden z głównych czynników poprawy warunków gospodarowania i życia na terenach wiejskich. Polska ma stosunkowo duży potencjał rozwoju tej metody produkcji, jednak warunkiem dalszego jego wzrostu jest efektywnie funkcjonujący rynek żywności ekologicznej. Niniejsza książka koncentruje się na trzech sferach tego rynku: przetwórstwie, dystrybucji (głównie poprzez kanał specjalistyczny) oraz zachowaniach konsumentów ekożywności. Książka ta stanowi diagnozę obecnego stanu rynku żywności ekologicznej i wskazuje na jego główne problemy, determinanty i perspektywy dalszego rozwoju. Monografia omawia również zmiany, jakie zaszły na rynku ekożywności w ostatnim czasie i prezentuje rekomendacje dla jego uczestników oraz instytucji publicznych odpowiedzialnych za rozwój rolnictwa ekologicznego. [profinfo.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20764.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20763.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Studia i Raporty IUNG-PIB ; 32 (6))
Na s. tyt. i okł.: Program Wieloletni 2011-2015 - Wspieranie działań w zakresie kształtowania środowiska rolniczego i zrównoważonego rozwoju produkcji rolniczej w Polsce. Na grzb. wyłącznie tyt. serii. Częśc. materiały konferencyjne.
Bibliogr. przy pracach.
Książka prezentuje ocenę wybranych aspektów i możliwości zrównoważonego rozwoju rolnictwa, specjalizacji gospodarstw w produkcji rolniczej oraz regionalnego zróżnicowania rolnictwa. W ocenie uwzględniono kryteria ekologiczne i ekonomiczne w ujęciu krajowym i regionalnym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14636.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Problemy Rozwoju Wsi i Rolnictwa, ISSN 2543-5817)
Bibliografia na stronach 177-181. Indeks.
Poruszane w książce zagadnienia są omawiane z punktu widzenia szans i zagrożeń rolnictwa ekologicznego. Na uwagę zasługuje podejście do omawianych zagadnień, nie poprzestano bowiem – tak jak w dotychczasowej literaturze przedmiotu – na uwarunkowaniach technicznych i środowiskowych, ale rozpatruje się je także z punktu widzenia uwarunkowań ekonomicznych i społecznych. […] Poszczególne rozdziały pracy ukazują różne aspekty omawianych zagadnień, ale dobrze je oświetlają dzięki prezentowanym wynikom badań, w tym zwłaszcza wypowiedzi respondentów. Otrzymaliśmy ciekawą pracę, która ukazuje złożoność tytułowej problematyki oraz jej wzajemne powiązania. z recenzji prof. dr. hab. Andrzeja Wiatraka
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18455.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21095.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21094.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej