Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(9)
IBUK Libra
(1)
Forma i typ
Książki
(9)
E-booki
(1)
Dostępność
dostępne
(10)
tylko na miejscu
(9)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(2)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(9)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(9)
Autor
Czerpak Romuald (1940- )
(2)
Jabłońska-Trypuć Agata
(2)
Bacler Barbara
(1)
Bogda Adam (1932-2007)
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Dziuba Radosław
(1)
Flaczyk Ewa Maria (1947- )
(1)
Górecka Danuta (1956- )
(1)
Jurkowska Sławomira
(1)
Jędrzejko Krzysztof (1945- )
(1)
Kazimierczak Renata
(1)
Korczak Józef (1951- )
(1)
Kowalczyk Bożena
(1)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(1)
Marzec Alicja (1950- )
(1)
Okraszewska Ewelina
(1)
Szewczyk Monika
(1)
Wasiak-Zys Grażyna
(1)
Świetlikowska Krystyna
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(10)
Język
polski
(10)
Temat
KOSMETYKI
(5)
ROŚLINY LEKARSKIE
(4)
Surowce roślinne
(2)
Towaroznawstwo
(2)
Żywność
(2)
EKOROZWÓJ
(1)
Rośliny jadalne
(1)
SUROWCE
(1)
Surowce zwierzęce
(1)
Technologia żywności
(1)
Gatunek
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(2)
Podręcznik
(2)
Podręczniki akademickie
(2)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Medycyna i zdrowie
(2)
Chemia
(1)
Kulinaria
(1)
Słowo kluczowe
kosmetyka
(2)
owoce
(2)
preparaty kosmetyczne
(2)
surowce kosmetyczne
(2)
warzywa
(2)
związki chemiczne
(2)
energetyka wodna
(1)
energia słoneczna
(1)
energia wiatru
(1)
grzyby uprawne
(1)
kasze
(1)
kopaliny
(1)
kosmetyki
(1)
laboratorium chemiczne
(1)
makarony
(1)
makijaż
(1)
mięso
(1)
mleko
(1)
mąki
(1)
napoje
(1)
nasiona
(1)
ochrona zasobów naturalnych
(1)
pieczywo
(1)
pielęgnacja
(1)
produkcja zwierzęca
(1)
produkty mleczne
(1)
przyprawy
(1)
rozwój zrównoważony
(1)
rośliny okopowe
(1)
rośliny zbożowe
(1)
rudy metali
(1)
ryby
(1)
substancje zapachowe
(1)
surowce chemiczne
(1)
surowce energetyczne
(1)
surowce skalne
(1)
sól kamienna
(1)
towaroznawstwo
(1)
tłuszcze
(1)
warzywa cebulowe
(1)
warzywa dyniowate
(1)
warzywa kapustne
(1)
warzywa korzeniowe
(1)
warzywa liściowe
(1)
warzywa psiankowate
(1)
warzywa rzepowate
(1)
warzywa strączkowe
(1)
warzywa wieloletnie
(1)
włosy
(1)
zasoby naturalne
(1)
żywność
(1)
10 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Podręcznik "Zasoby naturalne i zrównoważony rozwój" jest pierwszą na rynku publikacją, w której w sposób jasny i oryginalny, a do tego kompleksowy podjęto temat eksploatacji i ochrony zasobów naturalnych w kontekście wymogów zrównoważonego rozwoju. Autorzy stworzyli podręcznik, w którym połączyli ze sobą trudne zagadnienia z różnych dyscyplin: geologii, hydrologii, chemii, gleboznawstwa i wielu innych. W sposób całościowy omówili zagadnienia zrównoważonego rozwoju - począwszy od genezy zasobów przyrody, poprzez ich rozmieszczenie, metody eksploatacji, po kierunki wykorzystania i zagrożenia związane z nierozsądną gospodarka człowieka. Całość pokazana jest na tle zasad trwałego i zrównoważonego rozwoju społeczno-gospodarczego, jego ram prawnych oraz możliwych praktycznych rozwiazań zgodnych z tym sposobem gospodarowania zasobami naturalnymi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15110 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15109.XVII.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16013.XVII.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinne surowce kosmetyczne to pierwsza część 2-tomowego kompendium wiedzy z zakresu składników chemicznych i surowców, głównie bakterii, glonów, grzybów, porostów i roślin naczyniowych, w których one występują i które mają znaczenie kosmetyczne, terapeutyczne lub dietetyczne. W części drugiej zatytułowanej Surowce kosmetyczne i ich składniki znajduje się charakterystyka aktywności kosmetycznej, farmakologicznej, profilaktycznej i terapeutycznej głównych grup związków chemicznych z wyszczególnieniem surowców, w których one występują, tj. bakterii, glonów, grzybów, porostów, roślin naczyniowych i surowców pochodzenia zwierzęcego lub geologicznego. Podręcznik adresowany jest przede wszystkim do studentów kosmetologii, a także do specjalistów z zakresu chemii kosmetycznej, dermatologii estetycznej, fitoterapii i odnowy biologicznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.6970.XVIII.7 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7768.XVIII.7 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 223-231. Indeksy
Rośliny są bogatym źródłem substancji aktywnych biologicznie. Substancje czynne oddziałują na organizm człowieka w swoisty sposób: zapobiegają chorobom, leczą, ale mogą też szkodzić (np. trucizny roślinne). Działanie farmakologiczne zależy od chemicznej budowy danej substancji, dawki oraz sposobu jej stosowania. Książka jest przeglądem systematycznym substancji leczniczych uzyskiwanych z roślin
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.6971.XVIII.7 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7769.XVIII.7 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego” jest nowoczesnym i unikalnym podręcznikiem dotyczącym surowców i przetworów pochodzenia roślinnego oraz zasad opracowywania nowych produktów spożywczych. Szczególną uwagę autorzy zwrócili na wymagania dotyczące wskaźników jakości tych produktów oraz na ich wartość odżywczą, dietetyczną i bioaktywną. Podręcznik zawiera krótki opis procesu technologicznego oraz charakterystykę towaroznawczą następujących grup surowców i przetworów: mąka, kasze, ryż, makarony, pieczywo, owoce i warzywa krajowe i ich przetwory, nasiona roślin strączkowych, owoce południowe i orzechy, cukier, miód i produkty pszczelarskie, wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, herbata i kawa, napoje spirytusowe, wina i piwo.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22100.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22099.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach
W książce przedstawiono zasady i normy służące ocenie towaroznawczej surowców i produktów pochodzących od zwierząt gospodarskich, a także ryb i pszczół, począwszy od mleka, a na wełnie i pierzu kończąc. Omówiono metody oceny i klasyfikacji surowców oraz wytwarzanych z nich produktów, a w większości przypadków również szczegółowe zasady postępowania przy oznaczaniu poszczególnych wskaźników ujętych w odpowiednich normach przedmiotowych. Książka jest przeznaczona dla studentów takich kierunków studiów, jak towaroznawstwo, technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, bezpieczeństwo żywności oraz zootechnika.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17552.XVII.7 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17551.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dla studentów studiów licencjackich i magisterskich na kierunku kosmetologia i na studiach podyplomowych z kosmetologii.
Bibliogr. s. 181-183
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.6973.XVIII.7 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7771.XVIII.7 [Czytelnia B], 7772.XVIII.7 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Dział "Kosmetyka".
Bibliogr.
Książka zawiera podstawowe, podane w skondensowanej formie, wiadomości z bardzo obszernej, szybko rozwijającej się w ostatnich latach dziedziny wiedzy, dotyczącej kosmetyki. Mimo zwartej postaci zawiera ona teoretyczne wiadomości oparte na ścisłych przesłankach naukowych a jednocześnie przedstawia w zarysie niezbędną każdemu kosmetykowi wiedzę praktyczną, dotyczącą podstawowych wiadomości z preparatyki wyrobów kosmetycznych. Część materiału przedstawiono w tablicach, zamieszczonych na końcu tego opracowania. W książce podano również zestawy pytań mających na celu utrwalenie przerobionego materiału. Opracowanie kierowane głównie do osób studiujących zagadnienia chemii kosmetycznej oraz pracujących w zawodach kosmetycznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4565 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4564.XVIII.7 [Wypożyczalnia B], P.4563.XVIII.7 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4964.XVIII.7 [Czytelnia B], 4963.XVIII.7 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4525.XVIII.7 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4928.XVIII.7 [Czytelnia B], 4929.XVIII.7 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Celem niniejszego opracowania jest podanie charakterystyki ważniejszych surowców roślinnych, ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości użytkowej, niezbędnej przy poznawaniu i ocenie przydatności żywieniowej surowców roślinnych przez studentów, w ramach przedmiotu "surowce spożywcze". Opracowanie obejmuje siedem grup surowców roślinnych: warzywa, rośliny okopowe, rośliny zbożowe, owoce krajowe, owoce egzotyczne, przyprawy i grzyby uprawne. Omawiając grupy surowców, uwzględniono część wprowadzającą i część dotyczącą poszczególnych gatunków. W części wprowadzającej podano krótką charakterystykę grupy, w tym: wykaz gatunków i ich przynależność do rodzin botanicznych, wartość odżywczą i znaczenie gospodarcze. W części dotyczącej poszczególnych gatunków uwzględniono: budowę części użytkowej, wartość odżywczą, wykaz wybranych odmian, polecanych głównie do uprawy polowej, aktualnie wpisanych do Krajowego Rejestru w Polsce i zamieszczonych na Liście odmian roślin rolniczych i warzywnych oraz na Liście odmian roślin sadowniczych (CO BORU, 2005), ich charakterystykę i przydatność użytkową, w tym: spożycie bezpośrednie, przetwórstwo i przechowywanie. Ocenę poszczególnych gatunków surowców roślinnych oparto na metodzie organoleptycznej. Wymagania jakościowe dla poszczególnych gatunków surowców roślin nych przeznaczonych do obrotu przedstawiono zgodnie z aktualnymi dokumentami normalizacyjnymi. Opracowanie jest przeznaczone dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz Międzywydziałowego Studium Towaroznawstwa SGGW, ale może być również pomocne dla uczniów techników o specjalności żywieniowo-gastronom icznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19068.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19067.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Niniejsza publikacja jest zbiorem artykułów zaprezentowanych podczas I Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Ekonomia Zrównoważonego Rozwoju. Tematyka publikacji wpisuje się w aktualny dyskurs dotyczący zmian klimatycznych, w kontekście problemów społeczno-gospodarczych ekonomii międzynarodowej. Problemy poruszane przez autorów artykułów mogą stać się okazją do wymiany doświadczeń oraz inspiracją do dalszych prac badawczych w zakresie ekonomii zrównoważonego rozwoju.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej