Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(6)
Forma i typ
Książki
(5)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje fachowe
(2)
E-booki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(9)
tylko na miejscu
(5)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(4)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(5)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(5)
Autor
Charzewska Jadwiga
(3)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(2)
Bazańska Marta
(2)
Bednarczyk-Bochenek Izabella
(2)
Bieńko Natalia
(2)
Ciechanowski Kazimierz (1957- )
(2)
Cięszczyk Paweł
(2)
Domańska-Senderowska Daria
(2)
Durkalec-Michalski Krzysztof
(2)
Frączek Barbara
(2)
Fürstenberg Ewa
(2)
Gacek Maria
(2)
Gajewska Danuta
(2)
Gawrecki Andrzej
(2)
Grabowska Izabela
(2)
Gronowska-Senger Anna
(2)
Grzelak Andrzej (nauki kultury fizycznej)
(2)
Hamułka Jadwiga
(2)
Jaśkiewicz Łukasz (kultura fizyczna)
(2)
Jegier Anna
(2)
Klimek Andrzej (1968- )
(2)
Klukowski Krzysztof (1945- )
(2)
Kolarzyk Emilia
(2)
Kopiczko Anna (kultura fizyczna)
(2)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(2)
Krysztofiak Hubert
(2)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(2)
Książek Anna
(2)
Kurach Dariusz
(2)
Maciejewska Agnieszka (kultura fizyczna)
(2)
Makarewicz-Wujec Magdalena
(2)
Malczewska-Lenczowska Jadwiga
(2)
Mamcarz Artur
(2)
Marlicz Wojciech
(2)
Mazur-Kurach Paulina
(2)
Mikulski Tomasz
(2)
Nowacka Estera
(2)
Orysiak Joanna
(2)
Palma Joanna
(2)
Parol Damian
(2)
Pięta Aleksandra
(2)
Podgórski Tomasz
(2)
Podkowska Jagoda
(2)
Pokrywka Andrzej
(2)
Przygoda Beata
(2)
Przysławski Juliusz
(2)
Pysz Mirosław
(2)
Sawczuk Marek
(2)
Schlegel-Zawadzka Małgorzata
(2)
Siderek Marek
(2)
Somow Urszula
(2)
Stachowska Ewa
(2)
Słowińska-Lisowska Małgorzata
(2)
Tomaszewski Piotr
(2)
Tyrała Florentyna
(2)
Wełnicki Marcin
(2)
Włodarek Dariusz
(2)
Zagrodna Aleksandra
(2)
Zembroń-Łacny Agnieszka
(2)
Zep Wojciech
(2)
Ziemba Andrzej
(2)
Zozulińska-Ziółkiewicz Dorota (1966- )
(2)
Łoniewski Igor
(2)
Śliż Daniel
(2)
Babicz Katarzyna
(1)
Bogusz-Kaliś Wioletta
(1)
Ciok Janusz
(1)
Hryniewiecka Ewa (internista)
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Lee Janet
(1)
Moyad Mark (1965- )
(1)
Respondek Wioleta
(1)
Rychlik Ewa
(1)
Sajór Iwona
(1)
Sobczak Paweł (rolnictwo)
(1)
Spattini Massimo
(1)
Stoś Katarzyna
(1)
Wajszczyk Bożena
(1)
Weiner Marcin
(1)
Wierzejska Regina
(1)
Wolnicka Katarzyna
(1)
Żukiewicz-Sobczak Wioletta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(6)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Odbiorca
Dietetycy
(2)
Sportowcy
(2)
Temat
Suplementy diety
(6)
Wysiłek fizyczny
(3)
Żywienie sportowców
(3)
Trening sportowy
(2)
Wartość odżywcza
(2)
Dieta
(1)
Fizjologia żywienia w sporcie
(1)
Interakcje leków
(1)
Leczenie dietą
(1)
Odżywianie
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Sport
(1)
Sportowcy
(1)
Sporty
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Podręcznik
(2)
Poradnik
(2)
Opracowanie
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(5)
Kultura fizyczna i sport
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Słowo kluczowe
żywienie
(4)
suplementy diety
(3)
dietetyka
(2)
dietetyka sportowa
(2)
medycyna sportowa
(2)
suplementacja
(2)
choroby
(1)
kalorie
(1)
metabolizm
(1)
mięśnie
(1)
rynek żywności
(1)
składniki mineralne
(1)
sport
(1)
sporty wytrzymałościowe
(1)
suplement diety
(1)
witaminy
(1)
zioła
(1)
żywność
(1)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The Supplement handbook : a trusted expert's guide to what works & what's worthless for more than 100 conditions.
Indeks.
Książka zawiera porady dotyczące leczenia suplementami ponad stu przypadłości – od zapalenia stawów, przez zgagę, wysoki poziom cholesterolu, po migrenę i łuszczycę.Czy złocień pomaga na bóle migrenowe? Jakie witaminy utrzymają skórę w dobrym stanie? Które zioła poprawiają nastrój? Kiedy suplementy są niebezpieczne, a kiedy są wyrzuceniem pieniędzy w błoto?Autor, dr. Moyad jest jedynym lekarzem w Stanach Zjednoczonych, dzięki specjalnie utworzonemu stanowisku może w pełni poświęcić się badaniu witamin, minerałów, ziół oraz innych suplementów. Od przeszło 25 lat zgłębia tę fascynującą dziedzinę, korzysta z suplementów w swojej codziennej praktyce i podróżuje z wykładami kierowanymi do lekarzy i pacjentów, poszerzając ich wiedzę i uświadamiając, jakie substancje z wachlarza dostępnych leków oraz suplementów mogą pomóc, a którymi nie warto zawracać sobie głowy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18605.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22051.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22050.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Suplementy diety a zdrowie : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz. - Wydanie I - 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 183, [1] strona ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 182-[184].
Suplementy diety są coraz bardziej popularne, szczególnie wśród osób starszych. W wielu przypadkach mogą mieć znaczenie w profilaktyce chorób. Niestety, niekiedy ich przyjmowanie jednocześnie z lekami może być niebezpieczne dla zdrowia. Wiedza na temat interakcji miedzy lekami, suplementami diety a żywnością jest w społeczeństwie bardzo mała. Autorzy wyjaśniają, na czym polega działanie suplementów, kiedy należy je stosować oraz kiedy trzeba koniecznie skonsultować się z lekarzem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17310.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17309.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 75-90.
Prawidłowe odżywianie ma istotny wpływ na zdrowie i rozwój człowieka, a także utrzymanie dobrostanu. W dobie żywności wysoko przetworzonej, do­ starczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych bywa trudne, mimo powszechnie występującej nadkonsumpcji. Spożywanie żywności wysoko przetworzonej może prowadzić do niedoboru wielu składników odżywczych, a w szczególności do niedoboru substancji aktywnych biologicznie. Nieodpowiednie zachowania żywieniowe prowadzą do powstawania schorzeń i dysfunkcji na wielu poziomach funkcjonowania organizmu, co­ raz częściej nazywanych chorobami cywilizacyjnymi, tj. m.in. otyłość, cukrzyca, miażdżyca, a także alergie, pseudoalergie i nietolerancje pokarmowe.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17608 [Magazyn 1], P.17607 [Magazyn 1], P.17606 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18929.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18928.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
W książce także ISBN oryginału.
Bibliografia, netografia na stronach 461-485.
Większość osób regularnie praktykujących aktywność fizyczną stosuje dietę i używa suplementów diety w celu poprawy swojej sprawności, znajdując na rynku szeroką ofertę produktów, spośród których nie zawsze łatwo dokonać wyboru. W niniejszej książce przedstawiono sposoby służące poprawie wydolności, bazując na mocnych danych naukowych i w sposób w pełni bezpieczny. W odniesieniu do wszystkich rodzajów aktywności fizycznej, począwszy od siłowni aż do kolarstwa poprzez crossfit, przedstawiono sugestie dotyczące najbardziej odpowiednich sposobów żywienia i suplementacji, bez jednoczesnego pomijania potrzeb szczególnych grup osób uprawiających sport, takich jak seniorzy, osoby chorujące na cukrzycę czy weganie. Przedstawiono zatem, w ponad 60 szczegółowych punktach, cechy i właściwości wszystkich suplementów diety mogących wspomagać nasz organizm w uzyskaniu poprawy sprawności fizycznej i wydolności sportowej. W celu ułatwienia wyboru każdemu suplementowi diety przyporządkowano punktację odnoszącą się do jego skuteczności w poprawie poszczególnych rodzajów sprawności wchodzących w skład wydolności sportowej (siła, wydolność, masa, wytrzymałość, odchudzanie, koncentracja).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18595.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22016.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22015.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Dietetyka sportowa / redakcja naukowa Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzysztofiak ; [autorzy: prof. dr hab n. med Zbigniew Bartuzi, mgr Marta Bazańska, dr n. hum. Izabella Bednarczyk-Bochenek, mgr Natalia Bieńko f. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska, prof. dr hab. n. med. Kazimierz Ciechanowski, prof. dr hab. n. kult. fiz. Paweł Cięszczyk, dr nauk med. Daria Domańska-Senderowska, dr n. o zdr. inż. Krzysztof Durkalec-Michalski, dr hab. n. kult. fiz. Barbara Frączek, prof AWF, dr inż. Ewa Fürstenberg, dr hab. n. kult. fiz. Maria Gacek, dr inż. Danuta Gajewska, dr n. med. Andrzej Gawrecki, dr n. med. Izabela Grabowska, prof. emeryt. dr hab. n. o żyw. Anna Gronowska-Senger, dr n. kult. fiz. Andrzej Grzelak, dr hab. n. o żyw. Jadwiga Hamułka, prof. SGGW, mgr Łukasz Jaśkiewicz, prof. dr hab. n. med. Anna Jegier, prof. dr hab. n. kult. fiz. Andrzej Klimek, dr Anna Kopiczko, prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, dr n. med. Hubert Krysztofiak, dr n. med. Jarosław Krzywański, dr inż. Anna Książek, dr n. med. Igor Łoniewski, dr hab. n. kult. fiz. Agnieszka Maciejewska-Skrendo, prof. AWFiS, dr n. farm. Magdalena Makarewicz-Wujec, dr hab. n. kult. fiz. Jadwiga Malczewska-Lenczowska, prof. IS-PIB, prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz, dr hab. n. med. Wojciech Marlicz, mgr Paulina Mazur-Kurach, dr n. med. Tomasz Mikulski, dr inż. Estera Nowacka-Polaczyk, dr n. kult. fiz. Joanna Orysiak, mgr Joanna Palma, dr n. o zdr. Damian Parol, mgr Aleksandra Pięta , dr n. kult. fiz. Tomasz Podgórski, mgr inż Jagoda Podkowska, dr n. farm. Andrzej Pokrywka, dr inż. Beata Przygoda, prof. dr hab. n. farm. Juliusz Przysławski, dr inż Mirosław Pysz, dr hab. n. kult. fiz. Marek Sawczuk, prof. AWFiS, prof. dr hab. n. farm. Małgorzata Schlegel-Zawadzka, mgr Marek Siderek, prof. dr hab. n. kult. fiz. Małgorzata Słowińska-Lisowska, mgr Urszula Somow, prof. dr hab. Ewa Stachowska, dr n. med. Daniel Śliż, dr hab. n. farm. Piotr Tomaszewski, prof. WSEiZ, mgr Florentyna Tyrała, dr n. med. Marcin Wełnicki, dr hab. inż., lek. Dariusz Włodarek, dr inż. Aleksandra Zagrodna, dr hab. Agnieszka Zembroń-Łacny, prof. UZ, mgr Wojciech Zep ; recenzenci prof. dr hab. n. med. Krzysztof Klukowski, prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk]. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2019 r., (wyd. I). - Warszawa : PZWL, 2019. - XIX, [1], 1180 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Autor
Odbiorca
Gatunek
Do udostępniania na czytniku e-book
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała. W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania). Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania. Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.42.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka sportowa / redakcja naukowa Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzysztofiak ; [autorzy: prof. dr hab n. med Zbigniew Bartuzi, mgr Marta Bazańska, dr n. hum. Izabella Bednarczyk-Bochenek, mgr Natalia Bieńko f. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska, prof. dr hab. n. med. Kazimierz Ciechanowski, prof. dr hab. n. kult. fiz. Paweł Cięszczyk, dr nauk med. Daria Domańska-Senderowska, dr n. o zdr. inż. Krzysztof Durkalec-Michalski, dr hab. n. kult. fiz. Barbara Frączek, prof AWF, dr inż. Ewa Fürstenberg, dr hab. n. kult. fiz. Maria Gacek, dr inż. Danuta Gajewska, dr n. med. Andrzej Gawrecki, dr n. med. Izabela Grabowska, prof. emeryt. dr hab. n. o żyw. Anna Gronowska-Senger, dr n. kult. fiz. Andrzej Grzelak, dr hab. n. o żyw. Jadwiga Hamułka, prof. SGGW, mgr Łukasz Jaśkiewicz, prof. dr hab. n. med. Anna Jegier, prof. dr hab. n. kult. fiz. Andrzej Klimek, dr Anna Kopiczko, prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, dr n. med. Hubert Krysztofiak, dr n. med. Jarosław Krzywański, dr inż. Anna Książek, dr n. med. Igor Łoniewski, dr hab. n. kult. fiz. Agnieszka Maciejewska-Skrendo, prof. AWFiS, dr n. farm. Magdalena Makarewicz-Wujec, dr hab. n. kult. fiz. Jadwiga Malczewska-Lenczowska, prof. IS-PIB, prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz, dr hab. n. med. Wojciech Marlicz, mgr Paulina Mazur-Kurach, dr n. med. Tomasz Mikulski, dr inż. Estera Nowacka-Polaczyk, dr n. kult. fiz. Joanna Orysiak, mgr Joanna Palma, dr n. o zdr. Damian Parol, mgr Aleksandra Pięta , dr n. kult. fiz. Tomasz Podgórski, mgr inż Jagoda Podkowska, dr n. farm. Andrzej Pokrywka, dr inż. Beata Przygoda, prof. dr hab. n. farm. Juliusz Przysławski, dr inż Mirosław Pysz, dr hab. n. kult. fiz. Marek Sawczuk, prof. AWFiS, prof. dr hab. n. farm. Małgorzata Schlegel-Zawadzka, mgr Marek Siderek, prof. dr hab. n. kult. fiz. Małgorzata Słowińska-Lisowska, mgr Urszula Somow, prof. dr hab. Ewa Stachowska, dr n. med. Daniel Śliż, dr hab. n. farm. Piotr Tomaszewski, prof. WSEiZ, mgr Florentyna Tyrała, dr n. med. Marcin Wełnicki, dr hab. inż., lek. Dariusz Włodarek, dr inż. Aleksandra Zagrodna, dr hab. Agnieszka Zembroń-Łacny, prof. UZ, mgr Wojciech Zep ; recenzenci prof. dr hab. n. med. Krzysztof Klukowski, prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk]. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2019. - XIX, [1], 1180 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Autor
Odbiorca
Gatunek
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała. W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania). Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania. Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18661.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18660.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej