Form of Work
Książki
(3)
Publikacje informacyjne
(2)
E-booki
(1)
IBUK Libra
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Status
available
(3)
only on-site
(3)
unavailable
(1)
Branch
Magazyny
(1)
Wypożyczalnie
(3)
Czytelnie
(3)
Author
Przygoda Beata
(3)
Iwanow Krystyna
(2)
Kunachowicz Hanna
(2)
Nadolna Irena
(2)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(1)
Bazańska Marta
(1)
Bednarczyk-Bochenek Izabella
(1)
Bieńko Natalia
(1)
Charzewska Jadwiga
(1)
Ciechanowski Kazimierz (1957- )
(1)
Cięszczyk Paweł
(1)
Domańska-Senderowska Daria
(1)
Durkalec-Michalski Krzysztof
(1)
Frączek Barbara
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Gacek Maria
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Gawrecki Andrzej
(1)
Grabowska Izabela
(1)
Gronowska-Senger Anna
(1)
Grzelak Andrzej (nauki kultury fizycznej)
(1)
Hamułka Jadwiga
(1)
Jaśkiewicz Łukasz (kultura fizyczna)
(1)
Jegier Anna
(1)
Klimek Andrzej (1968- )
(1)
Klukowski Krzysztof (1945- )
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Kopiczko Anna (kultura fizyczna)
(1)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(1)
Krysztofiak Hubert
(1)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(1)
Książek Anna
(1)
Kurach Dariusz
(1)
Maciejewska Agnieszka (kultura fizyczna)
(1)
Makarewicz-Wujec Magdalena
(1)
Malczewska-Lenczowska Jadwiga
(1)
Mamcarz Artur
(1)
Marlicz Wojciech
(1)
Mazur-Kurach Paulina
(1)
Mikulski Tomasz
(1)
Nowacka Estera
(1)
Orysiak Joanna
(1)
Palma Joanna
(1)
Parol Damian
(1)
Pięta Aleksandra
(1)
Podgórski Tomasz
(1)
Podkowska Jagoda
(1)
Pokrywka Andrzej
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Pysz Mirosław
(1)
Sawczuk Marek
(1)
Schlegel-Zawadzka Małgorzata
(1)
Siderek Marek
(1)
Somow Urszula
(1)
Stachowska Ewa
(1)
Słowińska-Lisowska Małgorzata
(1)
Tomaszewski Piotr
(1)
Tyrała Florentyna
(1)
Wełnicki Marcin
(1)
Włodarek Dariusz
(1)
Zagrodna Aleksandra
(1)
Zembroń-Łacny Agnieszka
(1)
Zep Wojciech
(1)
Ziemba Andrzej
(1)
Zozulińska-Ziółkiewicz Dorota (1966- )
(1)
Łoniewski Igor
(1)
Śliż Daniel
(1)
Year
2010 - 2019
(4)
Time Period of Creation
2001-
(3)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Audience Group
Dietetycy
(1)
Sportowcy
(1)
Subject
Wartość odżywcza
(3)
Zdrowe żywienie
(2)
Żywność
(2)
Dieta
(1)
Fizjologia żywienia w sporcie
(1)
Sporty
(1)
Suplementy diety
(1)
Trening sportowy
(1)
Wysiłek fizyczny
(1)
Żywienie sportowców
(1)
Genre/Form
Tablice i wzory
(2)
Podręcznik
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(3)
Kultura fizyczna i sport
(1)
4 results Filter
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 1127-1129. Indeksy.
Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia. Tabele składu i wartości odżywczej żywności pozwalają ocenić sposób żywienia, czyli wartość odżywczą diety. Dzięki nim można również porównywać wartość energetyczną i odżywczą diety z zalecanym dziennym spożyciem zamieszczonym w normach żywienia.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17249 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17304 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17303 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 1127-1129. Indeksy.
Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia. Tabele składu i wartości odżywczej żywności pozwalają ocenić sposób żywienia, czyli wartość odżywczą diety. Dzięki nim można również porównywać wartość energetyczną i odżywczą diety z zalecanym dziennym spożyciem zamieszczonym w normach żywienia.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17910 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17909 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Dietetyka sportowa / redakcja naukowa Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzysztofiak ; [autorzy: prof. dr hab n. med Zbigniew Bartuzi, mgr Marta Bazańska, dr n. hum. Izabella Bednarczyk-Bochenek, mgr Natalia Bieńko f. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska, prof. dr hab. n. med. Kazimierz Ciechanowski, prof. dr hab. n. kult. fiz. Paweł Cięszczyk, dr nauk med. Daria Domańska-Senderowska, dr n. o zdr. inż. Krzysztof Durkalec-Michalski, dr hab. n. kult. fiz. Barbara Frączek, prof AWF, dr inż. Ewa Fürstenberg, dr hab. n. kult. fiz. Maria Gacek, dr inż. Danuta Gajewska, dr n. med. Andrzej Gawrecki, dr n. med. Izabela Grabowska, prof. emeryt. dr hab. n. o żyw. Anna Gronowska-Senger, dr n. kult. fiz. Andrzej Grzelak, dr hab. n. o żyw. Jadwiga Hamułka, prof. SGGW, mgr Łukasz Jaśkiewicz, prof. dr hab. n. med. Anna Jegier, prof. dr hab. n. kult. fiz. Andrzej Klimek, dr Anna Kopiczko, prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, dr n. med. Hubert Krysztofiak, dr n. med. Jarosław Krzywański, dr inż. Anna Książek, dr n. med. Igor Łoniewski, dr hab. n. kult. fiz. Agnieszka Maciejewska-Skrendo, prof. AWFiS, dr n. farm. Magdalena Makarewicz-Wujec, dr hab. n. kult. fiz. Jadwiga Malczewska-Lenczowska, prof. IS-PIB, prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz, dr hab. n. med. Wojciech Marlicz, mgr Paulina Mazur-Kurach, dr n. med. Tomasz Mikulski, dr inż. Estera Nowacka-Polaczyk, dr n. kult. fiz. Joanna Orysiak, mgr Joanna Palma, dr n. o zdr. Damian Parol, mgr Aleksandra Pięta , dr n. kult. fiz. Tomasz Podgórski, mgr inż Jagoda Podkowska, dr n. farm. Andrzej Pokrywka, dr inż. Beata Przygoda, prof. dr hab. n. farm. Juliusz Przysławski, dr inż Mirosław Pysz, dr hab. n. kult. fiz. Marek Sawczuk, prof. AWFiS, prof. dr hab. n. farm. Małgorzata Schlegel-Zawadzka, mgr Marek Siderek, prof. dr hab. n. kult. fiz. Małgorzata Słowińska-Lisowska, mgr Urszula Somow, prof. dr hab. Ewa Stachowska, dr n. med. Daniel Śliż, dr hab. n. farm. Piotr Tomaszewski, prof. WSEiZ, mgr Florentyna Tyrała, dr n. med. Marcin Wełnicki, dr hab. inż., lek. Dariusz Włodarek, dr inż. Aleksandra Zagrodna, dr hab. Agnieszka Zembroń-Łacny, prof. UZ, mgr Wojciech Zep ; recenzenci prof. dr hab. n. med. Krzysztof Klukowski, prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk]. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2019. - XIX, [1], 1180 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała. W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania). Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania. Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 18661 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 18660 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
In basket
W prezentowanym kwartalniku NIT 1(16)2015 zamieszczono sześć artykułów naukowych. Dotyczą one następujących zagadnień: • możliwości wykorzystania m.in. krajowych jabłek, aronii, wiśni i czarnej porzeczki, surowców bogatych w związki polifenolowe oraz przeciwutleniacze, do produkcji win owocowych, • racjonalnego zagospodarowania uciążliwych odpadów rzeźnych (treści przewodu pokarmowego świń i gnojowicy) w celu pozyskania energii, • możliwości sterowania produkcją jogurtów smakowych i jej kontroli na podstawie systemu opartego na sterowniku PLC (Programmable Logic Controller) połączonego z dotykowym panelem operatorskim LCD, • czynników kształtujących jakość mięsa drobiu grzebiącego, • zróżnicowanego wiekiem postrzegania przez konsumentów opakowań w kontekście zabezpieczeń gwarantujących nienaruszalność zapakowanego produktu żywnościowego oraz • wpływu właściwości przeciwutleniających śliwek na jakość burgerów wyprodukowanych z ich udziałem. Czytelnicy zaobserwowali, że w 2014 roku wprowadziliśmy wiele zmian w tekstach prezentowanych publikacji. Każda tabela oraz rysunek ma polską i angielską wersję tytułu. Podobnie w tabelach i na rysunkach mamy podwójne polsko-angielskie wersje. Dzięki temu, że podajemy summaries w j. angielskim i angielskie odpowiedniki polskich tytułów tabel i rysunków, rozszerzamy liczbę potencjalnych czytelników. Począwszy od numeru trzeciego, w roku 2015 zamierzamy zmienić proporcje artykułów polskojęzycznych względem angielskojęzycznych tak, by docelowo przejść na publikowanie w języku angielskim. Pozwoli to na szerszy udział autorów zagranicznych w wydawaniu swoich prac w NIT, jak też na uzyskanie wyższego wskaźnika cytowań w publikacjach już wydrukowanych w NIT. W imieniu Komitetu Redakcyjnego składamy podziękowania recenzentom za ich trud w utrzymaniu i doskonaleniu jakości NIT w roku 2014. Autorom prac dziękujemy za dotychczasową współpracę i życzymy kolejnych udanych publikacji. Redaktor naczelny prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
This item is available online. Expand information to see details.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again