Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(1)
Forma i typ
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Czytelnie
(1)
Autor
Robak Józef
(1)
Szwejda Jerzy (1936- )
(1)
Rok wydania
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Choroby roślin
(1)
Warzywa dyniowate
(1)
Gatunek
Poradniki
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Słowo kluczowe
choroby roślin
(1)
szkodniki
(1)
warzywa dyniowate
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Z warzyw dyniowatych do najpopularniejszych należą ogórki. Ogórki są ciepłolubne, dlatego źle znoszą kilkudniowe ochłodzenia, jak również nadmierne opady deszczu, zwłaszcza w początkowej fazie kiełkowania nasion i wzrostu siewek. Nawet kilkudniowe spadki temperatury poniżej 12C i nadmiar wilgoci w glebie powodują całkowite zahamowanie wzrostu roślin oraz masowe ich zamieranie. Mimo dużego postępu w hodowli nowych odmian ogórków, odpornych na choroby i szkodniki, stanowią one nadal duże zagrożenie. Ważną część technologii uprawy ogórka zajmują zabiegi ochronne. Zaniechanie bądź opóźnianie wykonywania podstawowych zabiegów fitosanitarnych prowadzi do istotnego spadku plonu. Największe szkody gospodarcze spośród chorób wyrządzają mączniaki rzekome i prawdziwe, alternarioza oraz zgorzel siewek. Groźne są także choroby powodowane czynnikami środowiska oraz choroby fizjologiczne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B.1343.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej