Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(19)
Forma i typ
Książki
(17)
Poradniki i przewodniki
(6)
Publikacje fachowe
(5)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje naukowe
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
E-booki
(2)
Dostępność
dostępne
(24)
tylko na miejscu
(15)
wypożyczone
(2)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(8)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(14)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(16)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(2)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(2)
Autor
Jarosz Ewa (dietetyk)
(2)
Koper Krzysztof (onkolog)
(2)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(2)
Bokłażec Jerzy
(1)
Broniecka Anna
(1)
Campbell T. Colin (1934- )
(1)
Campbell Thomas M
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Dzięcioł Katarzyna
(1)
Eugster Gabi
(1)
Fairburn Christopher G
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Gajda Robert (technolog żywności)
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Klonowska Joanna
(1)
Kruskall Laura J. 1967-
(1)
Krzysztyniak Krzysztof L
(1)
Leszczyńska Sylwia (dietetyk)
(1)
Mamcarz Artur (1958- )
(1)
McGregor Renee
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(1)
Paciorkowska Marta
(1)
Pitchford Paul
(1)
Radwan Beata
(1)
Spano Marie A. 1972-
(1)
Szaraniec Aneta
(1)
Thomas D. Travis 1977-
(1)
Trescott Mickey
(1)
Witkowska Magda
(1)
Zagroba Iwana
(1)
Śliż Daniel
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(9)
2010 - 2019
(8)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(15)
Kraj wydania
Polska
(18)
Illinois (USA)
(1)
Język
polski
(18)
angielski
(1)
Odbiorca
Dietetycy
(3)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(2)
Szkoły wyższe
(2)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Lekarze
(1)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(1)
Rodzice
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(16)
Odżywianie
(9)
Leczenie dietą
(6)
Zdrowy styl życia
(6)
Dietetyka
(4)
Aktywność fizyczna
(3)
Nowotwór
(3)
Żywność
(3)
Choroby autoimmunologiczne
(2)
Choroby cywilizacyjne
(2)
Choroby ludzi
(2)
Otyłość
(2)
Starość
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Żywienie chorych
(2)
Białka
(1)
Bulimia
(1)
Choroby kości
(1)
Choroby mózgu
(1)
Choroby nerek
(1)
Choroby oczu
(1)
Cukrzyca
(1)
Dieta paleo
(1)
Dieta płodności
(1)
Dzieci
(1)
Insulinooporność
(1)
Kompulsywne objadanie się
(1)
Leczenie
(1)
Metody badawcze
(1)
Niepłodność
(1)
Ortoreksja
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Psychologia
(1)
Płodność
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Starzenie się
(1)
Techniki samopomocy
(1)
Uzależnienie (nałóg)
(1)
Zaburzenia odżywiania
(1)
Zachowania prozdrowotne
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Zdrowie fizyczne
(1)
Gatunek
Opracowanie
(5)
Poradnik
(4)
Przepisy kulinarne
(4)
Podręcznik
(3)
Praca zbiorowa
(2)
Książka kucharska
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(18)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Kulinaria
(2)
Chemia
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Psychologia
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Słowo kluczowe
dieta
(10)
odżywianie
(7)
żywienie
(6)
leczenie żywieniowe
(3)
aktywność fizyczna
(2)
choroby
(2)
dietetyka
(2)
dzieci
(2)
leczenie onkologiczne
(2)
ludzie starzy
(2)
nowotwór
(2)
Yin-Yang
(1)
aerobic endurance
(1)
białka
(1)
biochemia
(1)
body composition
(1)
body weight
(1)
carbohydrate
(1)
changing weight
(1)
choroby autoimmunologiczne
(1)
choroby cywilizacyjne
(1)
chorzy
(1)
ciąża
(1)
composition
(1)
cukrzyca
(1)
czynniki środowiskowe
(1)
dieta Paleo
(1)
dobrostan psychiczny
(1)
edukacja żywieniowa
(1)
electrolytes
(1)
endokrynologia
(1)
energy metabolism
(1)
epidemiologia
(1)
exercise
(1)
fat
(1)
ginekologia
(1)
health
(1)
insulinooporność
(1)
jadłospis
(1)
kobieta ciężarna
(1)
kobieta karmiąca
(1)
leczenie dietą
(1)
medycyna
(1)
metody badań
(1)
minerals
(1)
młodzież
(1)
niemowlę
(1)
niepłodność
(1)
nowotwory
(1)
nutrition
(1)
nutrition concerns
(1)
nutritional supplements
(1)
objadanie się
(1)
odporność
(1)
odżywianie się
(1)
oleje jadalne
(1)
ortoreksja
(1)
osoby starsze
(1)
otyłość
(1)
profilaktyka przeciwnowotworowa
(1)
protein
(1)
przepis kulinarny
(1)
przyprawy
(1)
psychologia
(1)
resistance training
(1)
równowaga ekologiczna
(1)
równowaga hormonalna
(1)
równowaga kwasowo-zasadowa
(1)
siła życiowa Qi
(1)
special populations
(1)
sport
(1)
starzenie się
(1)
substancje słodzące
(1)
suplement diety
(1)
sól
(1)
termiczna natura pokarmów
(1)
tłuszcze
(1)
uzależnienia
(1)
vitamins
(1)
wapń
(1)
water
(1)
witaminy
(1)
woda
(1)
zaburzenia
(1)
zachowania żywieniowe
(1)
zdrowie
(1)
zdrowie seksualne
(1)
żywienie dojelitowe
(1)
żywienie dzieci
(1)
żywienie pozajelitowe
(1)
żywność
(1)
żywność roslinna
(1)
19 wyników Filtruj
E-book
W koszyku
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia
Publikacja ta jest pracą zbiorową, efektem pracy kilkunastu autorów, specjalistów w zakresie poszczególnych zagadnień wchodzących w skład szeroko pojętej dietetyki. Dietetyka to również wiedza o surowcach, z których sporządzane są potrawy – o ich składzie biochemicznym, wartości odżywczej i energetycznej, a także ich możliwych interakcjach z lekami oraz suplementami diety. Daje także wiedzę odnośnie kontroli jakości produktów żywnościowych. Dietetyka to zatem interdyscyplinarna nauka dająca komplementarną wiedzę na temat sposobu żywienia człowieka – zarówno od strony jego wpływu na ciało, jak i na samopoczucie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.88.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 378-388. Indeks.
Obecnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny powoduje, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, że chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie. Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę. Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19228.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19227.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta seniora / Ewa Jarosz ; opieka merytoryczna Anna Kołłajtis-Dołowy. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - 395, [1] strona ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 378-388. Indeks.
Obecnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny powoduje, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, że chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie. Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę. Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.442.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.441.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.443.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.440.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeksy.
Leczenie za pomocą pożywienia jest obok farmakologii ziół najważniejszym elementem medycyny najstarszych kultur naszej cywilizacji. To bardzo szerokie zagadnienie, z którym niewiele wspólnego mają lansowane obecnie diety, ani zalecenia dietetyczne, nie uwzględniające energetyki narządowej. Lekarze nie posiadający dogłębnej wiedzy na temat odżywiania i zagubieni pacjenci najczęściej poszukują rozwiązań metodą prób i błędów. W książce „Odżywianie dla zdrowia”, zarówno specjaliści jak i laicy, znajdą rzetelną wiedzę o prawidłowym odżywianiu i jego istotnym wpływie na zdrowie. Pozycja ta zasługuje na miano obowiązkowego podręcznika nie tylko dla studentów medycyny i lekarzy, ale również dla każdego, kto świadomie chce wpływać na własne zdrowie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17950 [Magazyn 1], P.17951 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19474.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19473.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wydanie 2. odnosi się do oryginału. Na książce także ISBN oryginału.
Bibliografia na stronach 122-123. Indeks.
Prawidłowe żywienie dzieci jest nieodzownym warunkiem ich zdrowia, a także prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego. Choroby związane z nieprawidłowym odżywianiem mają najczęściej swój początek już w dzieciństwie, dlatego tak istotne jest kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat. Oprócz ogólnych zasad zdrowego żywienia w książce omówiono etapy żywieniowe u dzieci i młodzieży, zapotrzebowanie na składniki pokarmowe i ich wartości odżywcze. Opisano również podstawy psychologiczne żywienia, najczęstsze zaburzenia odżywiania, a także szczególne zagadnienia, np. brain food – składniki pokarmowe stymulujące rozwój inteligencji, żywność funkcjonalną i preparaty witaminowe w jadłospisie dziecięcym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18836.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Brak informacji o dostępności: sygn. 18835.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy rozdziałach.
Dynamicznie rozwijający się rynek żywności oraz łatwy dostęp do nowych produktów spożywczych utrudniają precyzyjne oszacowanie podaży energii i poszczególnych skład-ników odżywczych. Znajomość sposobów oznaczeń analitycznych, jak również szacowania wielkości spożycia żywności oraz preferencji i nawyków żywieniowych jest niezbędna do określenia adekwatności spożycia oraz ułatwia komponowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych. W tej perspektywie kształcenie specjalistów w zakresie żywienia i suplementacji w spor-cie powinno wiązać się z interdyscyplinarnym podejściem do wiedzy i umiejętności oraz dawać gruntowne podstawy naukowe w zakresie m.in. metodologii badań żywieniowych. Z tą myślą powstał niniejszy skrypt. W opracowanym przewodniku do ćwiczeń uwzględniono 6 obszernych tematycznie za-gadnień, dotyczących m.in. metod badania sposobu żywienia i stanu odżywienia człowieka. Zaproponowane ćwiczenia mają charakter obliczeniowy i empiryczny. Niektóre z nich wymagają posiadania podstawowych informacji z zakresu żywienia człowieka i dietetyki. Mamy nadzieję, że niniejszy skrypt będzie przydatnym narzędziem do utrzymania wyso-kiej jakości kształcenia w zakresie metodologii badań żywieniowych, a studentom przyniesie wiele satysfakcji i ułatwi osiąganie dobrych wyników kształcenia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B.1406.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Psychologia)
Bibliografia strony 245-250. Indeks.
Jeśli ktoś ma problem z kontrolą nad jedzeniem, ta książka jest właśnie dla niego – bez względu na wiek, płeć czy wagę. Wybitny międzynarodowy autorytet, Christopher G. Fairburn, przedstawia tutaj wszelkie informacje konieczne do zrozumienia napadowego objadania się oraz uzyskania nad nim kontroli. Jego naukowy program samopomocy został sprawdzony w wielu badaniach klinicznych i uznany za główną formę leczenia problemów z napadowym objadaniem się. Znajdziemy tutaj szczegółowe opracowanie kwestii związanych z obrazem ciała oraz wzmocnionych strategii osiągania – i utrzymywania – odmiennego stosunku do jedzenia i własnego ciała.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22098.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22097.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Żywienie w chorobie nowotworowej / redakcja naukowa dr hab. n. med. Krzysztof Jan Koper, prof. UMK. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2021 r., (wyd. I). - Warszawa : PZWL, 2021. - XVI, 142 strony : ilustracje ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografie przy rozdziałach.
W publikacji zaprezentowano zagadnienia dotyczące postępowania dietetycznego u pacjentów poddawanych terapiom onkologicznym. Autorami są praktycy, którzy na co dzień zajmują się opieką nad chorymi leczonymi onkologicznie. W tym kompleksowym, specjalistycznym opracowaniu przedstawiono najważniejsze zagadnienia dotyczące żywienia w chorobie nowotworowej, m.in. rolę dietetyka, zasady racjonalnego odżywiania w chorobie nowotworowej, wpływ leczenia chirurgicznego i radioterapii na żywienie pacjentów, znaczenie diet w trakcie leczenia onkologicznego oraz wzbogacenie ich doustnymi suplementami pokarmowymi, mity i stereotypy żywieniowe. Publikacja będzie przydatna dla pielęgniarek, dietetyków i innych członków zespołu terapeutycznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.144.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w chorobie nowotworowej / redakcja naukowa dr hab. n. med. Krzysztof Jan Koper, prof. UMK. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2021. - XVI, 142 strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach.
W publikacji zaprezentowano zagadnienia dotyczące postępowania dietetycznego u pacjentów poddawanych terapiom onkologicznym. Autorami są praktycy, którzy na co dzień zajmują się opieką nad chorymi leczonymi onkologicznie. W tym kompleksowym, specjalistycznym opracowaniu przedstawiono najważniejsze zagadnienia dotyczące żywienia w chorobie nowotworowej, m.in. rolę dietetyka, zasady racjonalnego odżywiania w chorobie nowotworowej, wpływ leczenia chirurgicznego i radioterapii na żywienie pacjentów, znaczenie diet w trakcie leczenia onkologicznego oraz wzbogacenie ich doustnymi suplementami pokarmowymi, mity i stereotypy żywieniowe. Publikacja będzie przydatna dla pielęgniarek, dietetyków i innych członków zespołu terapeutycznego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18290.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20478.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20477.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta dla płodności / Sylwia Leszczyńska. - Wydanie II uzupełnione i poprawione. - Warszawa : Zwierciadło, 2021. - 304 strony : ilustracje ; 24 cm.
Rok wydania na podstawie strony wydawcy.
Rok wydania na podstawie internetowej strony wydawcy. Na stronie tytułowej i okładce: Kompendium wiedzy, sprawdzone przepisy, porady specjalistów.
Bibliografia na stronach 297-304.
Styl życia, w tym dieta i aktywność fizyczna, mają ogromny wpływ na płodność. Dieta dla płodności to kompendium wiedzy na temat wpływu diety na poprawę funkcji rozrodczych, kompleksowe menu wspomagające płodność, wskazówki odnośnie zalecanej aktywności fizycznej oraz porady specjalistów z wielu dziedzin. Dieta dla płodności to niezbędnik dla kobiet i mężczyzn, którzy: zmagają się z obniżoną płodnością i niepłodnością, chcą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, pragną podarować dziecku zdrowie na starcie, chcą odżywiać się zdrowo w okresie przygotowania do ciąży.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22049.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22048.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2 / redaktorzy naukowi Marian Grzymisławski, Małgorzata Moszak. - Wydanie III. - Warszawa : PWN, 2022. - XX, 619 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18528.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18527.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18529.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18519.XVIII.10 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21748.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21747.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1179.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.1178.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (2 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1177.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Includes bibliographical references (pages387-456) and index.
Nutrition for Sport, Exercise, and Health includes applied content and research-based guidelines to help students distinguish between nutrition recommendations backed by science and the plethora of misinformation available in the field. This comprehensive resource blends nutrition and exercise science with practical information to provide a clear understanding of how nutrition affects sports, exercise, and overall health. Nutrition for Sport, Exercise, and Health covers the basics of nutrition, including the functions of and daily allowances for carbohydrate, fat, and protein, as well as micronutrient recommendations; the importance of hydration and electrolyte balance; nutrition in health and disease prevention; population-based nutrition considerations for training and sports; and practical information on measuring and altering body composition. The accessible presentation of material keeps students from getting too bogged down in research, and the text offers real-world applications. Students will also discover career opportunities available to them, including qualifications and job responsibilities for each position.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17533 [Magazyn 1], P.17534 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18387.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18386.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Insulinooporność : zdrowa dieta i zdrowe życie / Dominika Musiałowska. - Wydanie II rozszerzone. - Łódź : Wydawnictwo Feeria, 2021. - 351, [1] strona : ilustracja ; 21 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 343-349.
Książka "Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdrowe życie" to rozszerzone i poprawione wydanie bestsellerowego poradnika Dominiki Musiałowskiej. Autorka wyjaśnia, czym jest insulinooporność, jak należy ją leczyć oraz co zrobić, aby wrócić do zdrowia i aby organizm zaczął prawidłowo funkcjonować. Dowiesz się, jaką dietę stosować i jak odpowiednio trenować; poznasz praktyczne wskazówki, jak radzić sobie w codzienności, na wyjazdach służbowych czy podczas uroczystości rodzinnych. Książka rozszerzona jest o artykuły stworzone przez specjalistów, na temat samej insulinooporności oraz chorób i zaburzeń, które są z nią powiązane. Zawiera praktyczne informacje i porady dla osób, które zmagają się z tą przypadłością, oraz stanowi odpowiedź na problemy dręczące wielu pacjentów. Pozwala nie tylko znaleźć rozwiązanie problemów, ale również zrozumiałym językiem tłumaczy, na czym one polegają i jaka jest ich przyczyna.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22038.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22037.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Artur Ciborowski. - Wydanie V rozszerzone i uaktualnione - 3 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022. - XXV, [1], 895 stron : fotografie, ilustracje, wykres ; 24 cm.
W książce wyłącznie błędnie przypisany ISBN.
Bibliografia na stronach 873-877. Indeks
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo­gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych np. u pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy chorych onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych i w różnych sytuacjach klinicznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18591.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21996.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21995.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyk, specjalistka w dziedzinie zdrowego żywienia i zaburzeń odżywiania, Renee McGregor, po raz pierwszy ujawnia prawdę, która kryje się za maską niebezpiecznych diet. Powołując się na doświadczenia z pierwszej ręki i liczne analizy, autorka przedstawia narzędzia, dzięki którym osoby dotknięte tym problemem mogą powrócić do zrównoważonego i naprawdę zdrowego modelu odżywiania się.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22816.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22815.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
W swojej książce Campbell, który ma za sobą 40 lat bycia biochemikiem żywienia, przywołuje i interpretuje wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania, jakie kiedykolwiek przeprowadzono - autor przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównuje opartą głównie na roślinach dietę badanych osób z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. Campbell zachęca czytelników i czytelniczki do wykluczenia z diety produktów odzwierzęcych, gdyż - jak dowodzi - będą mogli w ten sposób cieszyć się zdrowszym i dłuższym życiem. W przekonujący sposób dowodzi, że żywność pochodzenia zwierzęcego jest odpowiedzialna za coraz częstsze występowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory, otyłość czy choroba Alzheimera. Swoją pracą kontruje panujące od dawna przekonanie o korzyściach płynących ze spożywania produktów odzwierzęcych i wykazuje ogrom mylących, nierzadko sprzecznych ze sobą informacji, jakimi żywi konsumentów przemysł spożywczy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22012.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22011.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The autoimmune paleo cookbook : an allergen - free approach to managing chronic illness.
Bibliografia na stronie 340.
Dieta Paleo i protokół autoimmunologiczny dowiedz się, jak skutecznie pokonać choroby przewlekłe Całkowity brak energii, ospałość, stałe odczuwanie zimna i zmęczenia, wypadanie włosów, bóle, stany zapalne i alergie, słaba odporność, depresja. Jeśli chorujesz na którąkolwiek z chorób autoagresywnych, doskonale wiesz, o czym mowa. Choroba Hashimoto, celiakia, łuszczyca, cukrzyca, stwardnienie rozsiane, bielactwo, toczeń, sarkoidoza to tylko niektóre z chorób autoimmunologicznych, jakie są często diagnozowane. I to u coraz młodszych osób! Medycyna konwencjonalna nie znalazła jeszcze na nie skutecznego lekarstwa. Jak miliony ludzi na świecie, pewnie także i Ty zadajesz sobie pytanie: co mogę zrobić, aby poczuć się lepiej? Powinieneś przyjrzeć się swojemu jadłospisowi. Uwierz, że jedzenie ma znaczenie. Dzięki tej książce przekonasz się, jaki dobroczynny wpływ na Twoje zdrowie będzie miało przejście na dietę Paleo oraz to, że zastosujesz protokół autoimmunologiczny, który pomoże w wyleczeniu jelit. Eksperci od zdrowego ożywiania coraz częściej wskazują bowiem na związek chorób autoimmunologicznych z kondycją jelit, ich przepuszczalnością czy dysbiozą. Zdrowe odżywianie i zmiana stylu życia prostsze niż kiedykolwiek! Podstawą uzdrowienia chorób przewlekłych jest dieta naszych przodków, czyli popularna i sprawdzona dieta Paleo. Jakie są zasady diety Paleo? W skrócie: wyrzucasz ze swojej lodówki i spiżarni wszystkie produkty zbożowe, rafinowany cukier, oleje roślinne, nabiał, gotowe dania, żywność wzbogacaną chemicznie. Stawiasz na mięso zwierząt pochodzących z wolnego wypasu, ryby poławiane w ich naturalnym środowisku, podroby, bulion kostny, sfermentowaną żywność, warzywa i owoce. Autorka, która wygrała z chorobą Hashimoto i celiakią, w tej książce przekona Cię, że warto pójść o krok dalej i zastosować protokół autoimmunologiczny. Polega on na wykluczeniu z jadłospisu także jajek, orzechów, nasion i warzyw psiankowatych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 22053.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22052.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 229-246.
Treść monografii zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia mające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu antagonistycznych i synergistycznych interakcji pomiędzy drobnoustrojami, roli bakterii i drożdży probiotycznych dla utrzymania optymalnego poziomu zdrowia. Książka, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych publikacji w języku polskim, które obejmują zasady zachowania równowagi w zakresie kontroli procesów metabolicznych. Omówiono w niej też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej, potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji leków z pożywieniem, a także wpływ biorytmów na zdrowie człowieka. Szczególną uwagę zwrócono na zagrożenia zdrowia wynikające ze strony chemicznych zanieczyszczeń żywności pochodzących z naturalnego środowiska oraz wprowadzanych do żywności w procesie technologicznym. Możliwość dostania się do produktów spożywczych niebezpiecznych substancji omówionych w pracy istnieje bowiem na każdym etapie przetwarzania żywności, zarówno podczas hodowli czy uprawy, magazynowania, transportu, jak i jej dystrybucji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17846.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Medycyna stylu życia / redakcja naukowa Daniel Śliż, Artur Mamcarz. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2018. - XVII, [1], 499 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
W naszym kraju stopniowo rozpowszechnia się przekonanie, że styl życia jest główną determinantą stanu zdrowia. Dlatego z wielką ciekawością przeczytałem monografię zatytułowaną „Medycyna stylu życia”, która poświęcona jest różnym aspektom wpływu stylu życia na zdrowie człowieka. Oddawana do rąk czytelników książka to efekt udanej inicjatywy łączenia wiedzy i doświadczeń specjalistów różnych dziedzin, którzy szczegółowo, ale przystępnie i w sposób wyważony omówili niekiedy trudne zagadnienia. Największą wartością podręcznika jest interdyscyplinarne spojrzenie na związek stylu życia ze zdrowiem człowieka. Cieszy, że tekst poszczególnych rozdziałów oparty jest o fakty naukowe, a nie jedynie o przekonania, bądź niezweryfikowane poglądy. Jednocześnie to praktyczny i wiarygodny przewodnik po zdrowym stylu życia. Książka napisana jest pięknym językiem, czyta się ją z przyjemnością. I jeszcze jedna zaleta prezentowanej monografii: zwraca uwagę przejrzysty układ książki, który ułatwia czytelnikowi przyswojenie zawartej w niej wiedzy. Jestem przekonany, że czytelnikami będą nie tylko osoby zawodowo związane z medycyną. Można wyrazić przekonanie, że monografia przybliży Czytelnikowi - nie zawsze w pełni dostrzegane - znaczenie prozdrowotnego stylu życia. Z przyjemnością polecam lekturę książki, tym bardziej, że to pierwsza taka publikacja w naszym kraju. prof. dr hab. n. med. Piotr Jankowski
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18125 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 19951.XVIII.12 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19950.XVIII.12 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej