Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(4)
Forma i typ
E-booki
(2)
Książki
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(2)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(2)
Autor
Ball Stefan
(1)
Boniecki Łukasz (psychiatria)
(1)
Gałecki Piotr (psychiatria)
(1)
Klonowska Joanna
(1)
Koweszko Tytus
(1)
Krzysztyniak Krzysztof L
(1)
Szulc Agata (psychiatra)
(1)
Zieńkowska Izabela
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Temat
Dietetyka
(1)
Odpowiedzialność cywilna
(1)
Odpowiedzialność karna
(1)
Ratownictwo medyczne
(1)
Ratownicy medyczni
(1)
SAMOBÓJSTWO
(1)
TOKSYKOLOGIA ŻYWNOŚCI
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Słowo kluczowe
choroby somatyczne
(1)
czynniki społeczne
(1)
dietetyka
(1)
edukacja żywieniowa
(1)
etyka
(1)
eutanazja
(1)
kultura masowa
(1)
leczenie żywieniowe
(1)
odpowiedzialność cywilna
(1)
odpowiedzialność karna
(1)
pielęgniarka
(1)
prawo
(1)
przestępstwo seksualne
(1)
psychiatria
(1)
psychologia
(1)
ratownik medyczny
(1)
samobójstwo
(1)
terroryzm
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Toksykologia żywności : bez tajemnic / Stefan Ball. - Warszawa : "Medyk", 1998. - 144 s. : rys., tab. ; 21 cm.
Książka zawiera popularną, ale w pełni naukowo udokumentowaną prezentację współczesnej wiedzy na temat skażeń biologicznych i zanieczyszczeń chemicznych żywności, którą codziennie spożywamy. Jest to praktyczny poradnik dla tych wszystkich, którzy pragną uniknąć niebezpieczeństw na jakie wystawia nas inżynieria genetyczna, uprzemysłowione rolnictwo, zaawansowane technologie przetwórstwa i przechowywania, masowa sprzedaż i agresywny marketing.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.2329.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia
Publikacja ta jest pracą zbiorową, efektem pracy kilkunastu autorów, specjalistów w zakresie poszczególnych zagadnień wchodzących w skład szeroko pojętej dietetyki. Dietetyka to również wiedza o surowcach, z których sporządzane są potrawy – o ich składzie biochemicznym, wartości odżywczej i energetycznej, a także ich możliwych interakcjach z lekami oraz suplementami diety. Daje także wiedzę odnośnie kontroli jakości produktów żywnościowych. Dietetyka to zatem interdyscyplinarna nauka dająca komplementarną wiedzę na temat sposobu żywienia człowieka – zarówno od strony jego wpływu na ciało, jak i na samopoczucie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.88.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Samobójstwa stanowią postępujący problem społeczny o wymiarze globalnym. Co 40 sekund na świecie ktoś odbiera sobie życie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) raportuje, że każdego roku w wyniku samobójstwa ginie więcej ludzi niż łącznie z powodu konfliktów, działań wojennych i katastrof żywiołowych.Walka ze zjawiskiem jest trudnym wyzwaniem wymagającym rzetelnej wiedzy i jasnych standardów postępowania. Książka „Samobójstwo” w sposób przystępny przedstawia problematykę zachowań samobójczych osób dorosłych wraz z praktycznymi implikacjami. Autorzy wnikliwie analizują zjawisko, zwracając uwagę na wyzwania, z jakimi na co dzień mierzy się personel medyczny, oraz prezentując zalecane sposoby interwencji terapeutycznych. Zjawisko samobójstwa zostało przedstawione w ujęciu neurobiologicznym, ogólnomedycznym, psychologicznym i społecznym. Lektura monografii pozwoli Czytelnikom na poznanie i lepsze zrozumienie zachowań autodestrukcyjnych, dostarczając wiedzy na temat historii, systematyki, epidemiologii, teorii oraz praktyki. Autorzy nie pominęli aspektów odnoszących się do problemów społecznych, takich jak eutanazja, przestępstwa na tle seksualnym czy terroryzm. Przybliżyli też rolę chorób somatycznych oraz wpływ kultury masowej na zachowania samobójcze, a także aspekty prawne postępowania z osobami w kryzysie suicydalnym. Monografia jest cennym źródłem wiedzy dla profesjonalistów pracujących w różnych obszarach ochrony zdrowia, ale też wartościową lekturą dla studentów i wszystkich osób zainteresowanych zagadnieniem samobójstw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17032.III.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Do udostępniania na czytniku e-book.
System Państwowego Ratownictwa Medycznego (PRM) zaczęto tworzyć już w latach 90. ubiegłego wieku. Pierwsze zapisy dotyczące organizacji systemu PRM zostały umieszczone w Ustawie z 25 lipca 2001 roku o Państwowym Ratownictwie Medycznym, w której też po raz pierwszy została użyta legalna definicja ratownika medycznego. Ratownictwo Medyczne jest filarem systemu PRM, który został powołany w celu szybkiej reakcji na zdarzenia zagrażające życiu i zdrowiu ludzi. Ratownictwo medyczne jako ważny element ochrony zdrowia również zalicza się do systemu bezpieczeństwa wewnętrznego państwa. Wszelkie czynności medyczne są związane z miejscem zdarzenia, oceną stanu zdrowia pacjenta, wywiadem sample, transportem poszkodowanego oraz wczesnym leczeniem szpitalnym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.119.XVIII.3 [Magazyn 1] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej