Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(14)
Status
only on-site
(14)
available
(11)
Branch
Magazyny
(4)
Wypo┼╝yczalnie
(7)
Czytelnie
(14)
Author
Boruszczak Mirosław
(3)
Sawicka Krystyna Barbara
(2)
Czechowski Lucjan
(1)
Drzewiecki Maciej (1935- )
(1)
Gaworecki Władysław Włodzimierz
(1)
Gulda Mieczysław
(1)
Jojczyk Stanis┼éaw (1931- )
(1)
Lechicka-Kostuch Maria
(1)
Lewandowski Henryk Jan
(1)
Mroczy┼äski Zbigniew (1931- )
(1)
Turek Marian
(1)
Year
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(7)
Country
Poland
(14)
Language
Polish
(14)
Subject
TURYSTYKA
(8)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(2)
RATOWNICTWO MEDYCZNE
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
FILOZOFIA
(1)
GLOBALIZACJA
(1)
HIGIENA
(1)
INTEGRACJA EUROPEJSKA
(1)
KUCHNIA REGIONALNA
(1)
KULTURA FIZYCZNA
(1)
PODRÓŻE MOTYWACYJNE
(1)
PODRÓŻE SŁUŻBOWE
(1)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
POLITYKA REGIONALNA
(1)
POLITYKA REGIONALNA UE
(1)
PRODUKT REGIONALNY
(1)
PROMOCJA ZDROWIA
(1)
PRZEDSI─śBIORCZO┼Ü─ć (postawa)
(1)
PRZEDSI─śBIORSTWO TURYSTYCZNE
(1)
REGIONALIZACJA GOSPODARCZA
(1)
SOCJOLOGIA
(1)
SPORT
(1)
TRANSPORT
(1)
TURYSTYKA ZDROWOTNA
(1)
USŁUGI
(1)
Genre/Form
PODR─śCZNIKI
(2)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
14 results Filter
Book
In basket
Bibliogr. s. 264-279
G┼é├│wnym celem opracowania jest pr├│ba zidentyfikowania uwarunkowa┼ä zewn─Ötrznych, kt├│re w postaci szans tkwi─ů w otoczeniu region├│w, jak i tych mo┼╝liwo┼Ťci wewn─Ötrznych, kt├│rych wykorzystanie pozwala na ich harmonijny rozw├│j w rodzinie region├│w europejskich.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 10178 XIII.3 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 48-49
Opracowanie pr├│buje okre┼Ťli─ç diagnoz─Ö stanu niekt├│rych element├│w polskiej agroturystyki i zweryfikowa─ç ich ocen─Ö, zw┼éaszcza w zakresie zakresu i standardu produktu agroturystycznego. Opracowanie nie wyczerpuje ca┼éo┼Ťci zarysowanej problematyki i pozostawia wiele miejsca dla dalszych bada┼ä. Opr├│cz walor├│w poznawczych opracowanie posiada wymiern─ů warto┼Ť─ç praktyczn─ů, sugeruje nowe rozwi─ůzania prawne, dostosowane do polskich reali├│w XXI wieku oraz pozwala gminom wiejskim okre┼Ťli─ç swoje miejsce w hierarchii obszar├│w turystycznych oraz swoj─ů przydatno┼Ť─ç dla rozwijanie turystyki wiejskiej, a zw┼éaszcza agroturystyki.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.8705 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.9216 XX.1.4 [Wypo┼╝yczalnia B], P.8707 XX.1.4 [Wypo┼╝yczalnia B] (2 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 10181 XX.1.4 [Czytelnia B], 10180 XX.1.4 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
Zbiór materiałów pokonferencyjnych, Gdańsk 18-19. 09. 2008.
Bibliogr. przy ref.
Publikacja jest zbiorem wyst─ůpie┼ä z Mi─Ödzynarodowej Konferencji Naukowej , kt├│ra odby┼éa si─Ö w Wy┼╝szej Szkole Turystyki i Hotelarstwa w Gda┼äsku w dn. 18-19.09.2008 roku na temat: Turystyka i sport dla wszystkich w promocji zdrowego stylu ┼╝ycia Wypowiedzi wszystkich autor├│w maj─ů na celu przybli┼╝y─ç rol─Ö wsp├│┼éczesnej turystyki i sportu w kszta┼étowaniu zdrowego stylu Sycia spo┼éecze┼ästwa XXI w.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 8892 XX.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Ksi─ů┼╝ka zawiera wybrane zagadnienia socjologii, w tym socjologii turystyki. Jest to wydanie drugie poprawione ksi─ů┼╝ki, kt├│ra ukaza┼éa si─Ö w 2009 roku, uzupe┼énione o najnowsz─ů literatur─Ö oraz zawieraj─ůce poprawione, wybrane fragmenty Rozdzia┼é├│w I-VI, zw┼éaszcza Rozdzia┼éu X, dotycz─ůcego metod bada┼ä socjologicznych. G┼é├│wn─ů podstaw─ů, na kt├│rej zosta┼éy rozwini─Öte problemy socjologii turystyki, by┼éa socjologia og├│lna. Wszystkie zawarte w tek┼Ťcie teorie i stwierdzenia zosta┼éy oparte na bogatej literaturze przedmiotu. Pracuj─ůc nad ksi─ů┼╝k─ů autor stara┼é si─Ö, by jej tre┼Ť─ç by┼éa dost─Öpna zar├│wno czytelnikowi nie zwi─ůzanemu bezpo┼Ťrednio z socjologi─ů, jak i studentom kierunk├│w humanistycznych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.8712 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.8710 XX.1.6 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 10185 XX.1.6 [Czytelnia B], 10184 XX.1.6 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy ref.
Publikacja jest zbiorem materia┼é├│w pokonferencyjnych i dotyczy turystyki biznesowej szeroko rozumianej i obejmuj─ůcej: indywidualne podr├│┼╝e s┼éu┼╝bowe, uczestnictwo w targach lub imprezach konsumenckich, podr├│┼╝e motywacyjne i turystyk─Ö korporacyjn─ů. Poruszono w ksi─ů┼╝ce m.in. tematy dotycz─ůce: turystyki biznesowej w przekroju problemowym i turystyki biznesowe w przekroju regionalnym.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 6532 XX.1.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Studenckie Zeszyty Naukowe / Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku)
Bibliogr. przy rozdz.
Wsp├│┼éczesna turystyka zajmuje jedno z czo┼éowych miejsc w strukturach dzia┼éalno┼Ťci gospodarczej kraj├│w wysoko rozwini─Ötych i jest wa┼╝nym czynnikiem rozwoju kraj├│w o s┼éabej gospodarce. Artyku┼éy zaprezentowane w ksi─ů┼╝ce skupione s─ů wok├│┼é dw├│ch zagadnie┼ä: nowych tendencji i trend├│w w turystyce europejskiej oraz gospodarczych aspekt├│w rozwoju turystyki i jej zagro┼╝e┼ä.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13975 XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Studenckie Zeszyty Naukowe / Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku)
Bibliogr. przy pracach.
Pisz─ůc o rozwoju turystyki uzdrowiskowej, z przykro┼Ťci─ů nale┼╝y stwierdzi─ç, ┼╝e monolityczny, jednofunkcyjny model uzdrowisk polskich okaza┼é si─Ö, na przestrzeni minionych lat, fatalnym nieporozumieniem. Ograniczenia w tworzeniu w uzdrowiskach infrastruktury towarzysz─ůcej spowodowa┼éy zaniedbania, cz─Östo trudne do odrobienia. Rozw├│j naszych uzdrowisk b─Ödzie zale┼╝e─ç od ich wielofunkcyjno┼Ťci, poniewa┼╝ wychodzi naprzeciw spo┼éecznemu zapotrzebowaniu. Bogata oferta uzdrowiskowa, uzupe┼éniona jest o ofert─Ö turystyczn─ů, rekreacyjn─ů: kulturaln─ů i sportow─ů, decydowa─ç b─Ödzie o popularno┼Ťci i efektach ekonomicznych uzdrowisk. Wy┼é─ůcznie leczenie uzdrowiskowe nie trafia ju┼╝ do przekonania zbyt wielu os├│b. Nale┼╝y zrozumie─ç, ┼╝e produktem b─Öd─ů uzdrowiska, kt├│re zaoferuj─ů szeroki wachlarz us┼éug towarzysz─ůcych leczeniu uzdrowiskowemu, poczynaj─ůc od niezwykle popularnych us┼éug typu SPA, wellness i beauty ko┼äcz─ůc. Nale┼╝y podkre┼Ťli─ç, ┼╝e w przypadku polskich uzdrowisk brakuje wyra┼║nie zarysowanego wielofunkcyjnego modelu. Wynika to z prostej przyczyny, jak─ů jest priorytet zaspokajania potrzeb lokalnych, kt├│re domagaj─ů si─Ö cz─Östo inwestowania w infrastruktur─Ö komunaln─ů, nie zawsze zgodn─ů z zadaniami uzdrowisk. (Fragment wst─Öpu Miros┼éaw Boruszczak)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13243 XX.1.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
Celem publikacji jest przyjrzenie si─Ö warunkom rozwoju turystyki w regionie. Chc─ůc pog┼é─Öbi─ç funkcje turystyki w skali regionalnej i lokalnej, trzeba konsekwentnie realizowa─ç cele polityki turystycznej. W tym celu samorz─ůd wojew├│dzki i lokalny, wsp├│┼édzia┼éaj─ůc wzajemnie, powinny wsp├│┼épracowa─ç z samorz─ůdem gospodarczym, administracj─ů rz─ůdow─ů, organizacjami pozarz─ůdowymi i ze ┼Ťrodowiskiem naukowym. Na szczeg├│lne podkre┼Ťlenie zas┼éuguje zadanie wsp├│┼épracy samorz─ůdu wojew├│dztwa z ogniwami lokalnymi samorz─ůdu terytorialnego. Chodzi o to, ┼╝e w obliczu post─Öpuj─ůcej integracji Europy i globalizacji gospodarki ┼Ťwiatowej, procesy urbanizacyjne prowadz─ů do wzrostu sieci m.in. zespo┼é├│w miejskich i mega miast. Efektywno┼Ť─ç realizacji g┼é├│wnych i uzupe┼éniaj─ůcych funkcji tych organizm├│w warunkuje ich wsp├│┼épraca i koordynacja dzia┼éalno┼Ťci. Do┼Ťwiadczenie uczy, i┼╝ droga do tego celu prowadzi przez tworzenie zwi─ůzk├│w metropolitarnych, kt├│re - szanuj─ůc to┼╝samo┼Ť─ç miast cz┼éonk├│w - daj─ů im szanse wysokiej dynamiki rozwoju.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13399 XX.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 121-122.
Wa┼╝n─ů cz─Ö┼Ťci─ů sk┼éadow─ů niniejszego publikacji, ze wzgl─Ödu nie tylko na teoretyczne, ale zw┼éaszcza praktyczne cele kszta┼écenia Uczelni, stanowi problematyka etyczna w turystyce. Publikacja sk┼éada si─Ö z czterech cz─Ö┼Ťci, kt├│rych problematyka pokrywa si─Ö z jednostkami dydaktycznymi przedmiotu Filozofia i elementy etyki. Ma wi─Öc ograniczony zakres i zapewne nie jest pozbawiona niedoskona┼éo┼Ťci i wad.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.9071 XX.1.6 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 10673 XX.1.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 123-125.
Regionalny produkt kulinarny mie┼Ťci si─Ö w promocji dziedzictwa kulinarnego poszczeg├│lnych gospodarstw domowych i ich rodzinnej tradycji ┼╝ywieniowej. Nast─Öpnie przenosi si─Ö on na ┼Ťrodowisko regionalne, narodowe i dociera sw─ů odmienno┼Ťci─ů na kra┼äce ┼Ťwiata. Wszystkie zak─ůtki ┼Ťwiata mog─ů pochwali─ç si─Ö r├│┼╝nymi niesamowitymi potrawami, kt├│re cz─Östo stanowi─ů tabu kulturowe w konsumpcji. Przyrz─ůdzane bywaj─ů na rozmaite, czasem naprawd─Ö dziwne sposoby. Wsp├│┼éczesne publikaq"e, skupiaj─ůce si─Ö najcz─Ö┼Ťciej na nadzwyczaj kolorowych obrazkach, niestety nie pokazuj─ů potraw stanowi─ůcych tajemnice narod├│w pod wzgl─Ödem zawarto┼Ťci, techniki i sposobu sporz─ůdzania, a tak┼╝e warunk├│w spo┼╝ywania, np. na cmentarzu czy w buszu. ┼Üwiat w dobie Internetu jeszcze d┼éugo nie b─Ödzie mia┼é mo┼╝liwo┼Ťci poznania kulturowej r├│┼╝norodno┼Ťci kuchni ┼Ťwiata, a w tym regionalnego dziedzictwa kulinarnego, kt├│re jest wa┼╝nym produktem turystycznym przyci─ůgaj─ůcym swoist─ů odmienno┼Ťci─ů zainteresowanych go┼Ťci - podr├│┼╝nik├│w, pragn─ůcych pozna─ç odmienno┼Ť─ç kulinarn─ů regionu. W opracowaniach krajowych odnosimy si─Ö do poszczeg├│lnych wojew├│dztw, natomiast m├│wi─ůc o produkcie regionalnym nale┼╝y wyj┼Ť─ç poza granice Polski czy Europy maj─ůc na wzgl─Ödzie zainteresowania turyst├│w z r├│┼╝nych stron ┼Ťwiata. Warto wypromowa─ç ofert─Ö, kt├│ra - z jednej strony oryginalna regionalnie - b─Ödzie akceptowalna i interesuj─ůca jako atrakcja kulinarna dla turyst├│w z kraj├│w odmiennych kulturowo - klimatycznie, obyczajowo i religijnie. T─Ö zasad─Ö powinni pozna─ç uczniowie w czasie szkolenia, a tak┼╝e kucharze i restauratorzy promuj─ůcy w zak┼éadach swoje oryginalne specjalno┼Ťci. Tak przygotowana oferta powinna r├│wnie┼╝ promowa─ç tereny wiejskie, kt├│re s─ů kolebk─ů tradycji kulinarnych i ekologicznego pozyskiwania ┼╝ywienia. Promocja danego rejonu poprzez produkt regionalny stawia przed nami jeszcze wiele pyta┼ä, a zastosowanie i promocja w┼éa┼Ťciwego produktu w tworzeniu i organizacji zak┼éad├│w folklorystycznych odgrywa istotn─ů rol─Ö w stworzeniu oferty, pozwalaj─ůcej pozyska─ç konsument├│w - turyst├│w z r├│┼╝nych stron ┼Ťwiata.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15308 XX.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 102.
Ochrona zdrowia i ┼╝ycia ludzkiego jest podstawowym warunkiem uprawiania turystyki. W obecnej sytuacji, w kt├│rej turysta w kr├│tkim czasie mo┼╝e przenie┼Ť─ç si─Ö w najodleglejsze zak─ůtki kuli ziemskiej, jest mo┼╝liwe pojawienie si─Ö r├│┼╝norodnych zagro┼╝e┼ä zdrowotnych. Zagro┼╝enia zdrowotne dotycz─ůce uprawiania turystyki s─ů wielostronne, jest si─Ö bowiem nie tylko nara┼╝onym na infekcj─Ö typow─ů dla danego regionu, ale istnieje r├│wnie┼╝ niebezpiecze┼ästwo wypadku w czasie podr├│┼╝y, zwiedzania, uprawiania na miejscu ryzykownych przedsi─Öwzi─Ö─ç, jak: nurkowanie, latanie lotni─ů, canyoning itp., zw┼éaszcza, gdy dotyczy to os├│b niewytrenowanych lub chorych przewlekle. W pierwszej cz─Ö┼Ťci niniejszej pracy zosta┼éy podkre┼Ťlone szczeg├│lnie przygotowania do podr├│┼╝y i pobytu z uwzgl─Ödnieniem kraju docelowego, szczepie┼ä ochronnych, profilaktyki - bo jak wiadomo - lepiej zapobiega─ç ni┼╝ leczy─ç. Uwzgl─Ödniono tu r├│wnie┼╝ wymogi i zalecenia UE dotycz─ůce us┼éug medycznych. W drugiej cz─Ö┼Ťci przedstawiono zwi─Ö┼║le najcz─Ö┼Ťciej wyst─Öpuj─ůce choroby i zagro┼╝enia zdrowotne, na kt├│re mo┼╝e by─ç nara┼╝ony turysta, z praktycznymi wskaz├│wkami udzielania pierwszej pomocy. Niniejsze kompendium ma stanowi─ç pomoc dydaktyczn─ů dla student├│w turystyki specjalizuj─ůcych si─Ö w zakresie rekreacji, hotelarstwa, gastronomii i organizacji biur podr├│┼╝y.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.9097 XX.1.1 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 10681 XX.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 103-104.
Niniejsze kompendium ma stanowi─ç pomoc dydaktyczn─ů dla student├│w turystyki specjalizuj─ůcych si─Ö w zakresie rekreacji, hotelarstwa, gastronomii i organizacji biur podr├│┼╝y; mo┼╝e by─ç r├│wnie┼╝ poradnikiem dla pilot├│w wycieczek oraz os├│b wybieraj─ůcych si─Ö w podr├│┼╝ turystyczn─ů."
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.14371 XX.1.6 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15277 XX.1.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 177-183 i przy rozdz.
Niniejszy podr─Öcznik przybli┼╝a Czytelnikowi problematyk─Ö przedsi─Öbiorczo┼Ťci w odniesieniu do przedsi─Öbiorstw turystycznych. Tre┼Ť─ç podr─Öcznika zosta┼éa podzielona na sze┼Ť─ç rozdzia┼é├│w. Rozdzia┼é pierwszy wyja┼Ťnia poj─Öcia przedsi─Öbiorczo┼Ťci i przedsi─Öbiorcy, omawia rodzaje przedsi─Öbiorc├│w i prezentuje teoretyczne podstawy prowadzenia dzia┼éalno┼Ťci gospodarczej. Rozdzia┼é drugi systematyzuje wiedz─Ö teoretyczn─ů i empiryczn─ů dotycz─ůc─ů strategicznego zarz─ůdzania przedsi─Öbiorstwem turystycznym. Rozdzia┼é trzeci dotyczy finansowego wsparcia M┼ÜP turystycznych, wykorzystania kapita┼éu w┼éasnego i obcego oraz funduszy strukturalnych. Rozdzia┼é czwarty skupia si─Ö na dzia┼éaniu przedsi─Öbiorstw turystycznych na konkurencyjnym rynku. W rozdziale pi─ůtym poruszono teoretyczne i metodologiczne zagadnienia zwi─ůzane z biznesplanem, natomiast w ostatnim przedstawiono przyk┼éadowy biznesplan przedsi─Öbiorstwa agroturystycznego.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11690 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11689 XX.4 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12878 XX.4 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Monografia jest ksi─ů┼╝k─ů o charakterze interdyscyplinarnym, dotycz─ůc─ů zar├│wno transportu jak i turystyki. Transport w ksi─ů┼╝ce rozpatrywany jest jako element przemys┼éu turystycznego, jako etap produkcji i us┼éug, obecny w ka┼╝dej podr├│┼╝y i przemieszczaniu si─Ö w przestrzeni. Transpotr mo┼╝e stanowi─ç istot─Ö turystycznego biznesu, albo by─ç jego cz─Ö┼Ťci─ů sk┼éadow─ů.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.8965 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.8671 XX.6 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 10124 XX.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again