Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(58)
E-booki
(18)
IBUK Libra
(18)
Publikacje naukowe
(4)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Status
only on-site
(58)
available
(49)
unavailable
(3)
unknown
(1)
Branch
Magazyny
(13)
Wypo┼╝yczalnie
(40)
Czytelnie
(58)
Author
Minkina Mirosław
(8)
Kubiak Mariusz (nauki wojskowe)
(6)
Mazurek-Kusiak Anna K
(5)
Sawicki Bogus┼éaw (1952- )
(5)
Janicka Joanna (1959- )
(3)
Furmankiewicz Marek
(2)
Gaw─Öcki Jan (1944- )
(2)
Jaczy┼äski Stanis┼éaw (1951- )
(2)
Jędrusek-Golińska Anna
(2)
Korczak J├│zef (1951- )
(2)
Kubiak Mariusz (nauki o obronno┼Ťci)
(2)
Roman Adam (1966- )
(2)
Szmitkowski Paweł
(2)
Barszczewski Wiesław
(1)
Bilska Agnieszka
(1)
Biniak-Pieróg Małgorzata
(1)
Bogda Adam (1932-2007)
(1)
Bronowicka-Mielniczuk Urszula
(1)
Cais-Sokolińska Dorota
(1)
Czarnecki Zbigniew
(1)
Dobicki Wojciech (1960- )
(1)
Dobrzański Zbigniew
(1)
Durau Beata
(1)
Dwiecki Krzysztof
(1)
Dybała Anna
(1)
Dziubi┼äski Zbigniew (1952- )
(1)
Eckert Robert
(1)
Faligowska Agnieszka
(1)
Filistowicz Andrzej (1947- )
(1)
Flaczyk Ewa Maria (1947- )
(1)
Golinowska Maria (1948-2015)
(1)
Grajewski Sylwester M
(1)
Gruszecki Tomasz
(1)
Gumienna Małgorzata
(1)
G├│recka Danuta
(1)
Haber Zbigniew (1930-2009)
(1)
Harasimiuk Marian (1941- )
(1)
Hawlena Joanna (1963- )
(1)
Houszka Hanna
(1)
H─Ö┼Ť Marzena
(1)
Jakubczak Ryszard (1951- )
(1)
Jarmoszko Stanisław
(1)
Jasek Stanis┼éaw (1943- )
(1)
Jasińska-Stępniak Aldona
(1)
Ja┼Ťkowski J─Ödrzej Maria (1954- )
(1)
Je┼╝ewska-Witkowska Gra┼╝yna
(1)
Kalinowski Romuald (nauki wojskowe)
(1)
Karczewska Anna
(1)
Kawka Alicja
(1)
Kawka Alicja (1946- )
(1)
Kobus-Cisowska Joanna
(1)
Kołacz Roman
(1)
Kołodziejczak Małgorzata
(1)
Kru┼Ť Stefan (1926- )
(1)
Krysztofiak Adam
(1)
Krysztofiak Krystyna
(1)
Krzesiński Włodzimierz
(1)
Krzywdzińska-Bartkowiak Mirosława
(1)
Kr├│likowska Karolina
(1)
Kuna-Broniowska Izabela
(1)
Kunikowski Jerzy (1945- )
(1)
Kurtek Paweł
(1)
Kwa┼Ťna Hanna
(1)
Kwiatkowski Cezary (kultura fizyczna)
(1)
K─Ödzior Zenon (1950- )
(1)
Leszczyński Bogumił (biochemia)
(1)
Leszczyński Bogumił (nauki medyczne)
(1)
Le┼Ťniewski Micha┼é Adam
(1)
Litwi┼äczuk Zygmunt (1950- )
(1)
Majka Jerzy
(1)
Makarewicz-Marcinkiewicz Agnieszka
(1)
Makowska Agnieszka
(1)
Malarewicz Andrzej (1940- )
(1)
Nesterowicz Miros┼éaw (1942- )
(1)
Nogala-Kałucka Małgorzata
(1)
Nowaczyk Lubosława
(1)
Nowakowski Piotr (1954- )
(1)
Okoński Bernard
(1)
Pawlik Andrzej
(1)
Pa┼éaszewski Henryk (1947- )
(1)
Pepliński Benedykt
(1)
Piasecka-Kwiatkowska Dorota (1965- )
(1)
Pikul Jan (1949- )
(1)
Pilarski Krzysztof
(1)
Pinkowski Grzegorz
(1)
Polecho┼äski Ryszard (1956- )
(1)
Pospiech Edward (1949- )
(1)
Przysiecki Piotr
(1)
Rekiel Anna
(1)
Robak Małgorzata
(1)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(1)
Rutkowska El┼╝bieta (kultura fizyczna)
(1)
Rymowicz Waldemar
(1)
Ry┼Ť-Jurek Roma
(1)
Sawicka Anna Helena
(1)
Sawinska Zuzanna
(1)
Siger Aleksander
(1)
Socha Stanis┼éaw (1952- )
(1)
Stachowiak Barbara
(1)
Stasi┼äska Bo┼╝ena (1944- )
(1)
Year
2020 - 2021
(3)
2010 - 2019
(67)
2000 - 2009
(6)
Time Period of Creation
2001-
(12)
Country
Poland
(76)
Language
Polish
(76)
Audience Group
Szkoły wyższe
(2)
Przedsi─Öbiorcy
(1)
Technolodzy ┼╝ywno┼Ťci
(1)
Subject
BEZPIECZEŃSTWO NARODOWE
(7)
BEZPIECZE┼âSTWO MI─śDZYNARODOWE
(5)
BEZPIECZEŃSTWO PUBLICZNE
(3)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(3)
TURYSTYKA
(3)
┼╗ywno┼Ť─ç
(3)
AGROTURYSTYKA
(2)
Bezpieczeństwo narodowe
(2)
EKOROZWÓJ
(2)
GOSPODARKA
(2)
Gospodarka
(2)
Partnerstwo lokalne
(2)
Społeczeństwo obywatelskie
(2)
Spo┼éeczno┼Ťci lokalne
(2)
TERRORYZM
(2)
Towaroznawstwo
(2)
Wie┼Ť
(2)
Zootechnika
(2)
AGROBIZNES
(1)
BEZPIECZEŃSTWO OSOBISTE
(1)
Bezpieczeństwo międzynarodowe
(1)
Bezpieczeństwo społeczne
(1)
Białko spożywcze
(1)
Biochemia
(1)
Biometeorologia
(1)
CI─äGNIKI
(1)
CIĄŻA
(1)
Chemia analityczna
(1)
Ch├│w zwierz─ůt
(1)
DZIAŁANIA NIEREGULARNE (wojsk.)
(1)
Dobrostan zwierz─ůt
(1)
EDUKACJA EKOLOGICZNA
(1)
EDUKACJA dla BEZPIECZEŃSTWA
(1)
EKONOMIA
(1)
Embriotransfer
(1)
GLEBA
(1)
GLEBOZNAWSTWO
(1)
GOSPODARKA TERENOWA
(1)
Genetyka
(1)
Genomika
(1)
Higiena
(1)
Hodowla zwierz─ůt
(1)
Innowacje
(1)
KONFLIKT MI─śDZYNARODOWY
(1)
KRAJOBRAZ KULTUROWY
(1)
Kl─Öski elementarne
(1)
Kontrola techniczna
(1)
Koń
(1)
MIKROBIOLOGIA
(1)
Metodologia
(1)
Mikrobiologia
(1)
MŁODZIEŻ NIEPEŁNOSPRAWNA UMYSŁOWO
(1)
NIEU┼╗YTKI
(1)
Nauki przyrodnicze
(1)
OBRONA TERYTORIUM KRAJU
(1)
OBSZARY CHRONIONE
(1)
OCHRONA ZABYTKÓW
(1)
OD┼╗YWIANIE
(1)
OGRODNICTWO
(1)
POLITYKA REGIONALNA
(1)
POMIARY
(1)
POŁOŻNICTWO
(1)
PRZEDSI─śBIORSTWO
(1)
Prace badawczo-rozwojowe
(1)
Produkcja zwierz─Öca
(1)
Przedsi─Öbiorstwo
(1)
Przedsi─Öbiorstwo turystyczne
(1)
Płód
(1)
RATOWNICTWO
(1)
REGIONY (adm.)
(1)
REKULTYWACJA GRUNTÓW
(1)
ROLNICTWO
(1)
Rachunkowo┼Ť─ç zarz─ůdcza
(1)
Rolnictwo ekologiczne
(1)
Rozr├│d
(1)
SAMORZ─äD GMINNY
(1)
STRES
(1)
SUROWCE
(1)
SYSTEM OBRONNY PAŃSTWA
(1)
SZKODY GÓRNICZE
(1)
SZKODY PRZEMYSŁOWE
(1)
SZTUKA OGRODOWA
(1)
Społeczeństwo ryzyka
(1)
Surowce zwierz─Öce
(1)
Szkoły wyższe
(1)
TERENY ZIELONE
(1)
TRENING SPORTOWY
(1)
TURYSTYKA KULTUROWA
(1)
Technologia ┼╝ywno┼Ťci
(1)
Transfer technologii
(1)
Uprawa
(1)
WIEŚ
(1)
WOJSKO
(1)
WYSIŁEK FIZYCZNY
(1)
WYWIAD ROSYJSKI
(1)
Warzywa
(1)
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ (TQM)
(1)
ZARZ─äDZANIE KRYZYSOWE
(1)
Zarz─ůdzanie jako┼Ťci─ů
(1)
Zwierz─Öta gospodarskie
(1)
Subject: time
2001-
(5)
2001-0
(2)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-
(1)
1989-2000
(1)
1994-2006
(1)
Subject: place
Polska
(3)
┼ÜWI─śTOKRZYSKIE, wojew├│dztwo
(1)
Genre/Form
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(8)
Podr─Öcznik
(5)
Podr─Öczniki akademickie
(5)
Monografia
(3)
Poradniki
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Vademecum
(1)
Domain
Rolnictwo i le┼Ťnictwo
(9)
Bezpiecze┼ästwo i wojskowo┼Ť─ç
(3)
Biologia
(3)
Chemia
(3)
Medycyna i zdrowie
(2)
Opieka nad zwierz─Ötami i weterynaria
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Matematyka
(1)
Nauka i badania
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Zarz─ůdzanie i marketing
(1)
76 results Filter
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
Tematyka omawianej publikacji obejmuje bardzo szerokie spektrum zagadnie┼ä. To pr├│ba kompleksowego spojrzenia na to zagadnienie. Ze wszystkich mo┼╝liwych problem├│w badawczych mieszcz─ůcych si─Ö w zbiorze relacji dziedzictwa kulturowego wsi z turystyk─ů, autorzy poszczeg├│lnych artyku┼é├│w w pierwszej kolejno┼Ťci mieli skoncentrowa─ç si─Ö na kwestiach: - zachowania dziedzictwa kulturowego na obszarach wiejskich, - znaczenia upowszechniania tzw. gin─ůcych zawod├│w i zabytkowej architektury krajobrazu wiejskiego w promowaniu dziedzictwa kulturowego wsi, - wskazania obszar├│w wielofunkcyjnego rozwoju wsi.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16250 XX.1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
Zadaniem publikacji jest przybliżenie różnych przejawów życia człowieka i społeczeństwa celem utrzymania trwałego rozwoju współczesnej cywilizacji, zarówno w sferze materialnej, jak i duchowej, poprzez wykorzystanie szans, jakie stwarza dobrze realizowana turystyka kulturowa.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 16834 XX.1.5 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16248 XX.1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 169-173.
Bezpiecze┼ästwo jest jedn─ů z podstawowych, indywidualnych i zbiorowych potrzeb cz┼éowieka i zasadnicz─ů, konstytucyjn─ů funkcj─ů pa┼ästwa. Ratownictwo rozumiane jako dzia┼éalno┼Ť─ç prowadzona na wszystkich szczeblach organizacji pa┼ästwa w czasie pokoju, kryzysu i wojny, za pomoc─ů r├│┼╝nych metod, si┼é i ┼Ťrodk├│w, w celu ratowania zdrowia, ┼╝ycia ludzkiego oraz mienia i ┼Ťrodowiska wpisuje si─Ö jako jeden z g┼é├│wnych element├│w systemu bezpiecze┼ästwa. Maj─ůc to na uwadze, za cel opracowania niniejszego podr─Öcznika przyj─Öto scharakteryzowanie podstawowych system├│w ratownictwa oraz organizacji, instytucji s┼éu┼╝b i inspekcji realizuj─ůcych zadania w zakresie ratowania i ochrony zdrowia i ┼╝ycia obywateli, mienia oraz ┼Ťrodowiska, ich struktur organizacyjnych, zada┼ä, a tak┼╝e si┼é i ┼Ťrodk├│w, kt├│rymi dysponuj─ů. Podr─Öcznik przeznaczony jest dla student├│w kierunk├│w bezpiecze┼ästwo i in┼╝ynieria bezpiecze┼ästwa oraz kierunku zarz─ůdzanie w specjalno┼Ťci zarz─ůdzanie kryzysowe, a tak┼╝e dla s┼éuchaczy kurs├│w i studi├│w podyplomowych w zakresie bezpiecze┼ästwa oraz zarz─ůdzania kryzysowego. W publikacji wyja┼Ťniono rol─Ö i miejsce ratownictwa w systemie bezpiecze┼ästwa, a tak┼╝e ukazano zasadnicze podmioty ratownicze w kraju oraz przyk┼éady organizacji ratownictwa na ┼Ťwiecie, na podstawie wybranych kraj├│w. Scharakteryzowano funkcjonuj─ůce w kraju i wsp├│┼épracuj─ůce ┼Ťci┼Ťle ze sob─ů dwa systemy ratownictwa, a mianowicie Krajowy System Ratowniczo-Ga┼Ťniczy oraz Pa┼ästwowe Ratownictwo Medyczne. Om├│wiono podstawy prawne ich dzia┼éania, zadania oraz struktur─Ö organizacyjn─ů, a tak┼╝e podstawowe rodzaje ratownictwa specjalistycznego. Autorzy zaprezentowali zasady prowadzenia akcji ratowniczej, uwzgl─Ödniaj─ůc organizacj─Ö akcji ratowniczej, poziomy kierowania i prowadzenie dzia┼éa┼ä ratowniczych w zdarzeniach masowych oraz zasady wsp├│┼édzia┼éania s┼éu┼╝b ratowniczych.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 16427 XVIII.3 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16426 XVIII.3 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Podr─Öcznik "Zasoby naturalne i zr├│wnowa┼╝ony rozw├│j" jest pierwsz─ů na rynku publikacj─ů, w kt├│rej w spos├│b jasny i oryginalny, a do tego kompleksowy podj─Öto temat eksploatacji i ochrony zasob├│w naturalnych w kontek┼Ťcie wymog├│w zr├│wnowa┼╝onego rozwoju. Autorzy stworzyli podr─Öcznik, w kt├│rym po┼é─ůczyli ze sob─ů trudne zagadnienia z r├│┼╝nych dyscyplin: geologii, hydrologii, chemii, gleboznawstwa i wielu innych. W spos├│b ca┼éo┼Ťciowy om├│wili zagadnienia zr├│wnowa┼╝onego rozwoju - pocz─ůwszy od genezy zasob├│w przyrody, poprzez ich rozmieszczenie, metody eksploatacji, po kierunki wykorzystania i zagro┼╝enia zwi─ůzane z nierozs─ůdn─ů gospodarka cz┼éowieka. Ca┼éo┼Ť─ç pokazana jest na tle zasad trwa┼éego i zr├│wnowa┼╝onego rozwoju spo┼éeczno-gospodarczego, jego ram prawnych oraz mo┼╝liwych praktycznych rozwiaza┼ä zgodnych z tym sposobem gospodarowania zasobami naturalnymi.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.15110 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.15109 XVII.2 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16013 XVII.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Zwierz─Öta towarzysz─ů cz┼éowiekowi od zarania dziej├│w. Proces ich udomowiania rozpocz─ů┼é si─Ö ok. 10 tys. lat temu. Cz┼éowiek udomowi┼é ┼é─ůcznie ponad 90 gatunk├│w zwierz─ůt, cho─ç cz─Ö┼Ť─ç z nich obecnie wyst─Öpuje tylko w stanie wolnym. Proces udomowienia jednak trwa nadal, gdy┼╝ w przyrodzie ci─ůgle odkrywamy gatunki zwierz─ůt o unikatowych w┼éa┼Ťciwo┼Ťciach, kt├│re mog─ů by─ç wykorzystane w produkcji ┼╝ywno┼Ťci, ale r├│wnie┼╝ jako zwierz─Öta towarzysz─ůce w poprawie dobrostanu ┼╝ycia cz┼éowieka. Najwi─Öksze zmiany cech u┼╝ytkowych zwierz─ůt udomowionych nast─ůpi┼éy w XX wieku. W tym czasie wprowadzono genetyk─Ö populacji, genomik─Ö, poznano procesy fizjologicznych przemian w organizmach zwierz─ůt, opracowano systemy warto┼Ťciowania pasz, okre┼Ťlono ich zapotrzebowanie na sk┼éadniki pokarmowe, poznano mo┼╝liwo┼Ťci produkcyjne, ale te┼╝ genetyczne i ┼Ťrodowiskowe uwarunkowanie ich zdrowia i produkcji. Wydajno┼Ť─ç zwierz─ůt zwi─Ökszy┼éa si─Ö wielokrotnie, w tym wydajno┼Ť─ç mleka, liczba znoszonych jaj, tempo przyrost├│w i wykorzystanie paszy. Zmieni┼éy si─Ö tak┼╝e relacje z cz┼éowiekiem. Zoopsychologia pozwala odkrywa─ç ci─ůgle nowe unikatowe cechy i w┼éa┼Ťciwo┼Ťci zwierz─ůt, co pozwala lepiej zrozumie─ç ich zachowanie i potrzeby. S─ů to informacje wykorzystywane do poprawy dobrostanu ┼╝ycia zwierz─ůt, warunk├│w ich utrzymania i hodowli. Obecnie, obok tradycyjnych form u┼╝ytkowania zwierz─ůt (praca, produkcja mleka, mi─Ösa, jaj, miodu itp.) coraz wi─Ökszego znaczenia nabieraj─ů alternatywne formy ich wykorzystania (towarzyszenie cz┼éowiekowi, animaloterapia, sport, rekreacja itp.). A zatem, zwierz─Öta nie tylko dostarczaj─ů pracy i pokarmu, ale w coraz szerszym zakresie towarzysz─ů cz┼éowiekowi, poprawiaj─ů jego zdrowie i komfort ┼╝ycia.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19587 XVII.6.1 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19586 XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr., wykaz norm. przy rozdz.
Analiza ┼╝ywno┼Ťci jest intensywnie rozwijaj─ůca si─Ö dziedzin─ů nauki, kt├│ra zajmuje si─Ö badaniem zwi─ůzk├│w chemicznych surowc├│w ro┼Ťlinnych i zwierz─Öcych oraz gotowych produkt├│w spo┼╝ywczych, a tak┼╝e zmianami tych sk┼éadnik├│w podczas proces├│w technologicznych i przechowywania. Znajomo┼Ť─ç zasad stosowania metod i post─Öpowania analitycznego jest niezb─Ödna dla przysz┼éej kadry pracownik├│w laboratori├│w przemys┼éu spo┼╝ywczego oraz wszystkich, kt├│rzy w badaniach pos┼éuguj─ů si─Ö metodami z zakresu analizy ┼╝ywno┼Ťci. Intencj─ů autor├│w opracowania by┼éo zestawienie nie tylko metod konwencjonalnych, tych najcz─Ö┼Ťciej wykorzystywanych w analizie jako┼Ťciowo-ilo┼Ťciowej podstawowych sk┼éadnik├│w ┼╝ywno┼Ťci, ale r├│wnie┼╝ nowoczesnych metod opartych na najnowszej aparaturze pomiarowej, kt├│ra w niedalekiej przysz┼éo┼Ťci b─Ödzie wyposa┼╝eniem pracowni analitycznych zajmuj─ůcych si─Ö badaniem surowc├│w spo┼╝ywczych i ┼╝ywno┼Ťci.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18043 [Magazyn 1], P.17772 [Magazyn 1] (2 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19710 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B], 19003 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (2 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19709 XVIII.10 [Czytelnia B], 19002 XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
Wykaz norm przy ─çwiczeniach.
Towaroznawstwo produkt├│w spo┼╝ywczych zajmuje si─Ö badaniem jako┼Ťci ┼╝ywno┼Ťci. Bada te cechy i w┼éa┼Ťciwo┼Ťci produkt├│w spo┼╝ywczych, kt├│re decyduj─ů bezpo┼Ťrednio lub po┼Ťrednio o przydatno┼Ťci poszczeg├│lnych towar├│w w ┼╝ywieniu cz┼éowieka, a tak┼╝e o ich przydatno┼Ťci wcze┼Ťniej w przetw├│rstwie i dystrybucji. Przedmiotem skryptu jest ocena jako┼Ťci wybranych grup produkt├│w spo┼╝ywczych, kt├│re b─ůd┼║ nie by┼éy szerzej opisane w innych opracowaniach na temat oceny towaroznawczej produkt├│w spo┼╝ywczych, b─ůd┼║ s─ů przeprowadzane w ramach przedmiot├│w obejmuj─ůcych przetw├│rstwo ┼╝ywno┼Ťci.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17206 [Magazyn 1], P.17205 [Magazyn 1] (2 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17188 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17187 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Monografie / Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ISSN 2083-5531.)
Bibliogr. s. 183-196.
Przedmiotem analizy monografii s─ů wybrane struktury i relacje spo┼éeczne w partnerstwach terytorialnych (a dok┼éadniej w lokalnych grupach dzia┼éania LEADER) dzia┼éaj─ůcych na obszarach wiejskich w Polsce i wspieranych finansowo w ramach funduszy Unii europejskiej dost─Öpnych w okresie programowania 2007-2013. G┼é├│wne cele monografii to analiza zr├│┼╝nicowania przestrzennego organizacji, ocena ilo┼Ťciowa i jako┼Ťciowa ewntualnych uwarunkowa┼ä stwierdzonych w nich struktur i relacji oraz ich wp┼éywu na rodzaj dzia┼éa┼ä lokalnych wspieranych przez te organizacje. W warstwie teoretycznej opracowanie nawi─ůzuje przede wszystkim do koncepcji governance i element├│w socjologicznego podej┼Ťcia racjonalnego wyboru Hechtera i Kanazawy oraz Ostrom.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17747 XIII.3 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
(Monografie / Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ISSN 1898-1151 ; 101.)
Bibliogr. s. 183-196.
Koncepcja wsp├│┼érz─ůdzenia ma szerokie zastosowanie, jednak w ostatnich latach nabra┼éa szczeg├│lnego znaczenia jako metoda maj─ůca du┼╝─ů rol─Ö w aktywizacji obszar├│w charakteryzuj─ůcych si─Ö niskimi wska┼║nikami spo┼éeczno-gospodarczymi i ma┼é─ů aktywno┼Ťcia spo┼éeczn─ů. Idee szerokiej wsp├│lpracy lokalnych podmiot├│w reprezentuj─ůcych r├│┼╝ne sektory gospodarki w zarz─ůdzaniu zasobami lokalnymi, w ramach mniej lub bardziej sformalizowanych organizacji zwanych najcz─Ö┼Ťciej partnerstwami, wprowadzana jest na poziomie lokalnym w wielu wysoko rozwini─Ötych krajach ┼Ťwiata o tradycjach demokratycznych. Powi─ůzania instytucjonalne maj─ů polepszy─ç warunki do wymiany informacji i pomys┼é├│w, sprzyja─ç wzajemnemu zaufaniu i wsp├│┼épracy gospodarczej, pobudzaj─ůc zjawiska innowacyjne i nowe formy przedsiebiorczo┼Ťci."
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17748 XIII.3 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia strony: 122-125.
Poznanie budowy chemicznej bia┼éek i ich szczeg├│lnej roli w organizmie przyda┼éo im w pe┼éni zas┼éu┼╝one miano "drobin ┼╝ycia". Bia┼éko ÔÇô niezast─ůpiony sk┼éadnik po┼╝ywienia ÔÇô odpowiada za nasz rozw├│j fizyczny i umys┼éowy w m┼éodo┼Ťci, a w ┼╝yciu doros┼éym decyduje o stanie zdrowia i odporno┼Ťci na choroby. Racjonalne ┼╝ywienie wymaga zaznajomienia si─Ö z natur─ů i w┼éa┼Ťciwo┼Ťciami bia┼éek wyst─Öpuj─ůcych w produktach pochodzenia ro┼Ťlinnego i zwierz─Öcego, a tak┼╝e z coraz powszechniej stosowanymi preparatami bia┼ékowymi, kt├│re otrzymuje si─Ö przy u┼╝yciu niekonwencjonalnych metod lub surowc├│w. Specyficzne cechy funkcjonalne bia┼éek otwieraj─ů przed technologami niezliczone mo┼╝liwo┼Ťci otrzymywania oryginalnych produkt├│w i potraw, kszta┼étowania ich jako┼Ťci i atrakcyjno┼Ťci dla konsumenta.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19052 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19051 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o ┼╗ywieniu i ┼╗ywno┼Ťci ; 10)
Bibliogr. s. 131-134.
G┼é├│wnym celem ksi─ů┼╝ki jest przybli┼╝enie Czytelnikowi poj─Öcia racjonalnego ┼╝ywienia, tego jak osi─ůgni─Öcia biologii, chemii i innych nauk przyrodniczych implementowane s─ů do nauki o ┼╝ywieniu i jak ta nauka stara si─Ö kreowa─ç w spo┼éecze┼ästwie zdrowy model spo┼╝ycia ┼╝ywno┼Ťci. Kluczow─ů pozycj─Ö w tym wzgl─Ödzie zajmuj─ů normy ┼╝ywieniowe, w kt├│rych zawiera si─Ö wsp├│┼éczesna i najbardziej wiarygodna wiedza o potrzebach pokarmowych cz┼éowieka i profilaktyce zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11840 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13014 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Rozwój rolnictwa ekologicznego / Maria Golinowska. - Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013. - 126 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
(Monografie / Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ISSN 2083-5531 ; 160.)
Bibliografia strony 118-122.
Niniejsze opracowanie sk┼éada si─Ö z sze┼Ťciu rozdzia┼é├│w. W pierwszym scharakteryzowano rozw├│j rolnictwa ekologicznego na ┼Ťwiecie z podzia┼éem na kontynenty; za pomoc─ů takich wska┼║nik├│w jak powierzchnia upraw ekologicznych, liczba producent├│w ekologicznych, struktura powierzchni ekologicznej (grunty orne, grunty obsiane, uprawy trwa┼ée, trwa┼ée u┼╝ytki zielone). Przeanalizowano struktur─Ö powierzchni ekologicznej i zachodz─ůce tu zmiany w latach 2004-2010. Rozdzia┼é drugi dotyczy ustawodawstwa z zakresu rolnictwa ekologicznego w Unii Europejskiej, a zw┼éaszcza w Polsce. W trzecim rozdziale om├│wiono wsparcie rolnictwa ekologicznego. Najwa┼╝niejszym instrumentem, dzi─Öki kt├│remu dochodzi do zastosowania przez rolnik├│w zasad rolnictwa ekologicznego, jest Program Rozwoju Obszar├│w Wiejskich [PROWj, kt├│ry w drugiej osi programu rolno-┼Ťrodowiskowego udziela wsparcia producentom ekologicznym.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17574 XVII.5 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17573 XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia przy pracach.
Nowoczesn─ů hodowl─Ö zwierz─ůt gospodarskich, w szczeg├│lno┼Ťci byd┼éa mlecznego - opart─ů na ocenie genomowej - coraz trudniej wyobrazi─ç sobie bez udzia┼éu technologii wspomagaj─ůcych rozr├│d. Nale┼╝─ů do nich: transfer zarodk├│w, ich produkcja in vitro, insemi┬şnacja z wykorzystaniem nasienia sortowanego i inne. Monografia przedstawia obecny stan wykorzystania w kraju biotechnik w rozrodzie oraz hodowli byd┼éa, ┼Ťwi┼ä i koni. Przedstawiono w niej tak┼╝e nowatorskie metody oceny zarodk├│w oraz ryzyko zwi─ůzane z zanieczyszczeniem ich patogenami. Obszernie na┬ş┼Ťwietlono z┼éo┼╝one relacje pomi─Ödzy zarodkiem i matk─ů w okresie przedimplantacyjnym. Opracowanie - przygotowane z udzia┼éem czo┼éowych specjalist├│w krajowych i zagranicznych - jest unikal┬şnym kompendium kompleksowej wiedzy oraz do┼Ťwiadcze┼ä z tej dziedziny nauki i praktyki klinicznej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19573 XVII.6.1 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19572 XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 102-[103].
W ksi─ů┼╝ce zawarto wybrane informacje z zakresu metrologii wraz z obja┼Ťnieniem praktycznego aspektu wykorzysiplio tych zagadnie┼ä w okre┼Ťlonych technikach pomiarowych. W poszczeg├│lnych rozdzia┼éach podano podstawowe okre┼Ťlenia zwi─ůzane z pomiarami i ich metodologi─ů, szczeg├│┼éowo scharakteryzowano zagadnienia dotycz─ůce b┼é─Öd├│w pomiar├│w, wyr├│┼╝niaj─ůc przyczyny i ┼║r├│d┼éa ich powstawania, uwzgl─Ödniono tak┼╝e w┼éasno┼Ťci metrologiczne i u┼╝ytkowe narz─Ödzi pomiarowych. Opisano r├│wnie┼╝ podstawowe techniki pomiarowe, okre┼Ťlaj─ůc ich g┼é├│wne cechy oraz metody realizacji. W ko┼äcowym rozdziale zamieszczono informacje zwi─ůzane z pomiarami wielko┼Ťci przemys┼éowych, ze szczeg├│lnym uwzgl─Ödnieniem pomiar├│w d┼éugo┼Ťci i k─ůta. Pozosta┼ée wielko┼Ťci przemys┼éowe: temperatura, ci┼Ťnienie, wilgotno┼Ť─ç, nat─Ö┼╝enie przep┼éywu zosta┼éy scharakteryzowane w uj─Öciu poznawczym.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.14528 XXVI.2 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15468 XXVI.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia strony: 251-252, wykaz norm strony: 248-250.
W podr─Öczniku szczeg├│┼éowo om├│wiono instrumentarium statystycznego sterowania procesem, w szczeg├│lno┼Ťci spos├│b konstruowania, zasady interpretacji i zastosowanie kart kontrolnych dla cech ocenianych liczbowo i alternatywnie. Przedstawiono r├│wnie┼╝ rozw├│j zarz─ůdzania jako┼Ťci─ů oraz tradycyjne i nowe narz─Ödzia stosowane w kontroli jako┼Ťci procesu produkcyjnego b─ůd┼║ pomiarowego. Scharakteryzowano tak┼╝e metody badania zdolno┼Ťci jako┼Ťciowej procesu, analiz─Ö stabilno┼Ťci i zdolno┼Ťci systemu pomiarowego, metody zapewnienia jako┼Ťci analiz laboratoryjnych oraz metody statystycznej kontroli odbiorczej.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18011 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19624 XIV.3 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19623 XIV.3 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Mikrobiologia rolnicza / Hanna Kwa┼Ťna. - Wydanie 2. poprawione i uzupe┼énione. - Pozna┼ä : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, copyright 2014. - 390 stron : ilustracje ; 24 cm.
Poprzednie wydanie pod tytułem : Mikrobiologia dla studentów uczelni rolniczych.
Bibliografia strony: 385-388.
Mikrobiologia rolnicza zawiera podstawowe wiadomo┼Ťci z mikrobiologii og├│lnej i rolniczej. Ma na celu przybli┼╝enie najwa┼╝niejszych grup mikroorganizm├│w i ich roli w ┼Ťrodowisku naturalnym. Mikroorganizmy zaprezentowane s─ů w nowym uj─Öciu taksonomicznym. W podr─Öczniku przedstawiono og├│ln─ů charakterystyk─Ö g┼é├│wnych grup mikroorganizm├│w, energetyczne podstawy ich funkcjonowania w ┼Ťrodowisku, metabolizm oraz r├│┼╝ne formy aktywno┼Ťci biochemicznej, elementy genetyki i niekt├│re techniki in┼╝ynierii genetycznej oraz podstawowe metody badawcze stosowane w mikrobiologii. Om├│wiono r├│wnie┼╝ zmiany wywo┼éywane przez mikroorganizmy w ┼Ťrodowisku oraz wzajemne relacje mi─Ödzy mikroorganizmami, a tak┼╝e zale┼╝no┼Ťci mi─Ödzy mikroorganizmami a ro┼Ťlinami i zwierz─Ötami.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19605 XVII.5 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19604 XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach
W ksi─ů┼╝ce przedstawiono zasady i normy s┼éu┼╝─ůce ocenie towaroznawczej surowc├│w i produkt├│w pochodz─ůcych od zwierz─ůt gospodarskich, a tak┼╝e ryb i pszcz├│┼é, pocz─ůwszy od mleka, a na we┼énie i pierzu ko┼äcz─ůc. Om├│wiono metody oceny i klasyfikacji surowc├│w oraz wytwarzanych z nich produkt├│w, a w wi─Ökszo┼Ťci przypadk├│w r├│wnie┼╝ szczeg├│┼éowe zasady post─Öpowania przy oznaczaniu poszczeg├│lnych wska┼║nik├│w uj─Ötych w odpowiednich normach przedmiotowych. Ksi─ů┼╝ka jest przeznaczona dla student├│w takich kierunk├│w studi├│w, jak towaroznawstwo, technologia ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywienie cz┼éowieka, dietetyka, bezpiecze┼ästwo ┼╝ywno┼Ťci oraz zootechnika.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17552 XVII.7 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17551 XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia strony 133-137.
Niniejsza monografia przeznaczona jest dla os├│b, kt├│re s─ů zawodowo zwi─ůzane z funkcjonowaniem r├│┼╝nego typu przedsi─Öbiorstw dzia┼éaj─ůcych na rynku turystycznym lub chc─ů si─Ö zwi─ůza─ç z t─ů bran┼╝─ů. Adresatami zawartych tu tre┼Ťci s─ů r├│wnie┼╝ studenci uczelni wy┼╝szych na kierunku turystyka i rekreacja oraz na kierunkach ekonomicznych ze specjalno┼Ťciami turystycznymi. Opracowanie w szczeg├│lno┼Ťci dotyczy finans├│w i ksi─Ögowo┼Ťci podmiot├│w gospodarczych w turystyce.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17224 [Magazyn 1], P.17223 [Magazyn 1], P.17222 [Magazyn 1], P.17221 [Magazyn 1] (4 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17236 XX.4 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17235 XX.4 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Zasady hodowli i chowu ┼Ťwi┼ä przedstawiono z wykorzystaniem dokona┼ä krajowej i ┼Ťwiatowej nauki oraz najnowszej wiedzy na temat praktyki hodowlanej. Takie podej┼Ťcie i uj─Öcie zagadnie┼ä pozwoli┼éo na stworzenie ksi─ů┼╝ki nowoczesnej zar├│wno w wymiarze naukowym, jak i praktycznym, co jest bardzo istotne w aspekcie kszta┼écenia przysz┼éej kadry polskich zootechnik├│w, m┼éodych badaczy i praktyk├│w. Zapewne pozycja ta spotka si─Ö z zainteresowaniem hodowc├│w oraz producent├│w ┼Ťwi┼ä i b─Ödzie dla nich istotnym wsparciem w codziennej pracy.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19585 XVII.6.1 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19584 XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
(Monografie / Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ISSN 2083-5531 ; 135.)
Bibliografia strony 111-113.
Ksi─ů┼╝ka jest o wp┼éywie pogody na cz┼éowieka. Nie od dzisiaj wiadomo, ┼╝e r├│wnowaga organizmu uzale┼╝niona jest od warunk├│w zewn─Ötrznych, czyli ┼Ťrodowiskowych. Istotnym czynnikiem otoczenia jest panuj─ůcy klimat oraz pogoda w danym regionie. Czynniki pogodotw├│rcze nie s─ů stabilne, ulegaj─ů nieustannym zmianom okresowym (dobowym i sezonowym), kt├│re w znacznym stopniu s─ů przewidywalne, oraz nieokresowym - nieprzewidywalnym . W jaki spos├│b wahania poziomu nat─Ö┼╝enia poszczeg├│lnych czynnik├│w meteorologicznych wp┼éywaj─ů na organizm cz┼éowieka jest tre┼Ťci─ů tej ksi─ů┼╝ki. W ksi─ů┼╝ce znajdziemy zarys wiadomo┼Ťci z meteorologii oraz o klimacie Ziemi, a zw┼éaszcza na temat bioklimat├│w Polski. Om├│wione zosta┼éy w kontek┼Ťcie wp┼éywu na organizm ludzki: temperatura powietrza, promieniowanie s┼éoneczne, zmiany ci┼Ťnienia atmosferycznego, ruch powietrza, zanieczyszczenia powietrza oraz ha┼éas. Scharakteryzowane zosta┼éy wybrane choroby meteorotropowe oraz takie kwestie jak aklimatyzacja, aklimacja i adaptacja.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17561 XVII.4 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17560 XVII.4 [Czytelnia C] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again